Otvorene su prve poslovnice ruske verzije lanca restorana McDonald’s nakon što je američki lanac brze hrane napustio zemlju i prodao svoju imovinu u Rusiji.

Foto : Screenshot

Petnaest poslovnica otvorilo se danas u Moskvi i okolici pod novim imenom i logotipom, no na istim mjestima, s istim osobljem i gotovo identičnom ponudom hrane. Novi logo je predstavljen prije nekoliko dana, a danas je otkriveno i ime: Ukusno i točka! (Vkusno i tochka)

Na otvorenju je bila velika gužva.

Nakon više od 30 godina, McDonald’s je zatvorio svoje ruske restorane u ožujku kao odgovor na invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Lanac je zapošljavao više od 62.000 ljudi u zemlji. Neki restorani u zračnim lukama i na kolodvorima će zasad nastaviti raditi pod službenim, američkom logotipom zbog posebnih ugovora koje nije lako raskinuti.

Novi vlasnik je Aleksander Govor, koji je od 2015. godine držao McDonald’sovu licencu za 25 restorana u Sibiru.

Govor je otkupio svih 825 McDonald’sovih lokacija diljem zemlje i tvrdi da ih sve namjera ponovo otvoriti unutar dva mjeseca.

Otvaranje ruske verzije McDonald’sa izazvalo je veliku raspravu na ruskim društvenim mrežama u posljednjih nekoliko dana. Novine u vlasništvu države Rosijskaja Gazeta posvetile su cijelu stranicu “ruskom McDonald’su”.

Visoki interes za temu postoji dijelom zbog povijesnog značaja McDonald’sa u zemlji.

Otvorenje prve poslovnice američkog lanca brze prehrane 1990-ih, ispred koje su se stvorili 500 metara dugi redovi, bilo je znak promjena u državi.

Zatvaranje poslovnica djeluje jednako simbolično za eskalaciju napetosti između Zapada i Moskve.

Autor : redakcija hr-vjesnik