Izvor slike: Laudato.hr

Financijski savjetnik Andrej Grubišić gostovao je u Indexovom studiju kod Vojislava Mazzocca te je komentirao 22 milijardi eura pomoći koje će Hrvatska dobiti od Europske unije.

Novac za interesne skupine

“To nije novac  Europske unije, to je novac poreznih obveznika i strah me je da će taj novac opet otići interesnim skupinama i da će država nastaviti birati tko će biti poslovni gubitnici, a tko pobjednici”, rekao je Grubišić koji je ocijenio jako lošom poruku premijera Andreja Plenkovića da bismo bez tog novca potpuno propali. Smatra da situacija nije toliko loša i da bi brzo mogla biti bolja kada bi se država počela manje miješati u ekonomiju.

Ne dolazi u obzir ponovno zatvaranje

“Prvo ne dolazi u obzir novi lockdown. Mi danas ne znamo je li i prvi bio opravdan. Drugo, moraju se smanjiti i ukinuti subvencije iz proračuna jer se tako određenim biznisima daje prednost, ali nije to najgore. Najgore je što u toj situaciji svi drugi moraju financirati one koje je država odabrala i ostaje im manje novca za investiranje”, rekao je Grubišić koji je oštri protivnik državnih intervencija u ekonomiju.

Neka nas i zaduže

Smatra da bi država trebala smanjiti ukupno porezno opterećenje i postupno kroz nekoliko godina smanjivati i proračun.

“Ne bih imao ništa protiv ni da nas zaduže ili potroše novac od EU da bi kratkoročno premostili rupu koja bi nastala smanjivanjem poreza. Kamate na zaduženje su manje od ekonomskih dobrobiti i vrlo brzo bi se proračun i s manjim porezima počeo bolje puniti. To smo već vidjeli”, smatra Grubišić.

Dajte ljudima izbor u što žele uložiti svoj novac

Njegovo predviđanje je pad gospodarstva za oko 10 posto, od čega bi se Hrvatska mogla oporaviti u godinu ili dvije počne li se država racionalno ponašati i prestane li se miješati u tržište.

“Govore nam da će otkupiti Inu našim novcem. Neka onda otvore najobičniju tvrtku i prepuste ljudima da uplate svoj novac u tu tvrtku, ako žele. Ako ljudi to stvarno žele, uplatit će novac i postati izravni suvlasnici Ine i tako profitirati ako je to dobar potez ili izgubiti ako nije. Volio bih da osim političke odgovornosti političari snose i financijsku. Neka ulože svojih šest plaća u otkup Ine”, zaključio je Grubišić za Index.

AUTOR: Index.hr