Izvor slike: Unored

Mel Gibson davne 2004. godine ponudio je svijetu svoju kontroverznu viziju biblijske priče u filmu ‘Pasija’ (Passion of the Christ).

Gibson se susretao s brojnim problemima tijekom snimanja filma poput problema sa zakonom i stalnim raspravama s raznim vjerskim zajednicama, zbog iznimno realistično prikazanih detalji mučenja, što je mnoge potaknulo da prije kraja filma napuste kino dvorane. Najupečatljiviji trenutak u filmu, osim Isusova mučenja, bio je prikaz sotone u obliku žene koja drži deformirano dijete te samoubojstvo Jude.

Ali to je tek mali dio daleko većih problema koji su se događali tijekom snimanja filma.

Glavni glumac Jim Caviezel koji je utjelovio lik Isusa Krista vjerojatno je prošao najgore od svih koji su imali veze s ovim filmom i upravo zbog njega oko filma se stvorila atmosfera straha.

Caviezel je uganuo članak na nozi tijekom snimanja, nakon toga je iščašio rame u sceni gdje na leđima nosi križ, u brutalnoj sceni bičevanja ostao je bez komada mesa na ruci, ali ono što je bilo najgore od svega je to što ga je udario grom! Nakon ovog filma njegova se karijera gotovo potpuno ugasila.

Nitko na setu nije bio siguran radi li se o čudu s obzirom na to da su obojica preživjela ono što mali broj ljudi preživi ili je to bio zloslutan znak.

Izvor slike: Vanity Fair

Film je prestravio milijune, ali ekipu koja je na njemu radila prestravilo je nešto drugo

Asistent redatelja nije prošao puno bolje od Jima, i njega je na setu dva puta direktno udario grom. Kompozitor John Debney koji je radio glazbu za film proživljavao je jezive trenutke u svom glazbenom studiju. Tvrdio je da je to bio najteži posao koji je ikada morao odraditi. Čak što više, izjavio je kako je imao noćne more i kako ga je okruživalo zlo, pa čak i to da je Sotona osobno bio u njegovoj blizini tijekom cijelog snimanja glazbe.

Premijera ‘Pasije’ nije prošla bez problema, glumac Carl Anderson umro je od leukemije. Voditeljica prodaje Peggy Scott doživjela je infarkt tijekom scene raspeća i preminula.

Te davne 2004. godine, ovaj najkontroverzniji film svih vremena, koji je snimljen pod redateljskom palicom Mela Gibsona, uspio je podijeliti mišljenje javnosti i izazvati žestoke rasprave.

Iako radnju filma svi dobro poznaju, ipak ćemo je ukratko ponoviti.

Judeja je pod rimskom vlašću, a Isus iz Nazareta (Jim Caviezel) svojim propovijedima privlači surodnjake te istovremeno izaziva bijes vladajućih svećenika, kojima se ne sviđa njegovo nagovještavanje Božje volje. Učenik Juda (Luca Lionello) izdaje Isusa, kojeg uhite rimski legionari, sud osudi kao izdajnika, dok rimski namjesnik Ponicej Plat (Hristo Shopov) njegovu sudbinu ostavlja na volju stanovnicima Jeruzalema. Razapet na križ, uz strašno mučenje, Isus ostaje ustrajan u svojoj vjeri sve do kraja.