Dvije velike akcije policije i Uskoka, uhićeno oko 30 osoba

U akciji policije i Uskoka na području Koprivnice uhićeno je desetak osoba osumnjičenih da su uvozom te preprodajom veće količine ilegalnog duhana državu oštetili za 50 milijuna kuna, a portali neslužbeno javljaju i o uhićenjima više od 20 prevaranata na zagrebačkom području.

Za uhićenja u Podravini u posljednja 24 sata glasnogovornica koprivničko-križevačke policije Dijana Žagar je kratko rekla Hini da će o cijeloj akciji javnost biti upoznata tijekom dana.

O akciji na zagrebačkom području – gdje je jutros uhićeno najmanje 20 osoba pod sumnjom da su u proteklih nekoliko mjeseci, lažno se predstavljajući kao policajci ili zaposlenici banaka, na prijevaru uzimali novac uglavnom od starijih osoba – službene informacije još ne daju ni u PU zagrebačkoj. 

Policija upozorava na prevare

No s obzirom na učestalost takvih prevara, gotovo svakodnevno upozoravaju starije građane da nepoznatima ne otvaraju vrata te ne nasjedaju na prevarantske lucidne i maštovite priče, kojima se od njih traži novac.

“Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu”, poručuju policajci te napominju kako se, želeći zadobiti njihovo povjerenje, prevaranti žrtvama obično lažno predstavljaju i mole ih za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge.

Tako žele zadobiti njihovo povjerenje ili sažaljenje pripremajući teren za ulazak u njihov stan te prilagođavajući način i mogućnost prevare trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku.

Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi, a u policiji sve pozivaju da kada se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, nipošto to ne čine bez prethodne provjere o kome se radi, pa i ako su im te osobe telefonski najavile dolazak. Pozivaju ih da ih, posumnjaju li da su im na vrata došli prevaranti, odmah nazovu te zapamte što više detalja o tim osobama kako bi im pomogli u njihovu pronalasku.

Autor : redakcija hr-vjesnik