Izvor slike: Facebook

I dok jedan dio medijski najeksponiranijeg katoličkog svećenstva već odavno sa svojih oltara žestoko osuđuje informatiku i drugu modernu tehnologiju, to nije slučaj s pravoslavnim svećenstvom u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Umjesto konzervativne zatucanosti i nacionalističkih mitova kojima robuje desno orijentirani dio hrvatskog katoličkog klera, pravoslavne parohije i manastir Lepavina već nekoliko godina okrenuti su upotrebi svih informacijsko-komunikacijskih uređaja. Većina parohija (velikopoganačaka, vojkovačka i koprivnička) u Prigorju i Podravini već nekoliko godina tako imaju vlastite facebook stranice i profile. Na njima nadležni svećenici svakodnevno objavljuju važne obavijesti s područja svoje parohije i komuniciraju sa svojim pravoslavnim vjernicima. Svaki od paroha imaju i svoje mail adrese, a one su često i objavljene u svim lokalnim parohijskim listovima. Osim parohija, svoju facebook i web stranicu ima i poznati manastir Lepavina. Digitalizacija lepavinskog manastira počela je još u vrijeme sada pokojnog arhimandrita Gavrila (Vučković) koji je uz pomoć informatičkih stručnjaka uspio savladati vještine korištenja kompjutera i raznih aplikacija. Zbog svega toga u javnosti je bio prozvan i poznat kao “internet duhovnik”. Svijest o značaju informatičke pismenosti i raznih društvenih mreža, često puta ga je poticala da svoje vjernike javno poziva na korištenje moderne tehnologije koja može da pomogne širenju duhovne riječi.

U toj svojoj crkvenoj misiji propagiranje informatike išao je tako daleko da je u svojih tada 70 godina ne samo izradio svoj facebook profil i stranicu nego je i redovito s vjernicima komunicirao putem Skypea, YouTube kanala i maila. To je radio čak i u vrijeme kad je završio u bolnici i bio prikovan za bolnički krevet. Oca Gavrila želja za modernizacijom duhovnog života nikada nije napustila, on niti jednom u svojoj crkvenoj službi o informatici nije negativno govorio i pisao te je uvijek naglašavao kako se tehnologije ne smije zloupotrijebiti. Nakon Gavrila, njegovo djelo nastavio je njegov nasljednik arhimandrit Vasilije i svi manastirski monahi. Manastir Lepavina, zahvaljujući ponajprije pokojnom arhimandritu Gavrilu, danas ima i vlastitu internetsku radio stanicu (Radio Blagovesti), internetsku biblioteku te drugu informatičko-komunikacijsku infrastrukturu. – Internet radio Blagovesti emituje pravoslavni duhovni program 24 sata tijekom dana.

Mnoge emisije i intervjui s vladikama i epizodama srpske pravoslavne crkve, pravoslavne pouke i propovedi. Akatist Presvetoj Bogorodici se emituje nekoliko puta dnevno. Sadržaj programa radio Blagovesti su emisije  religioznog, istorijskog sadržaja, emisije o zdravlju i telu duše. – navedeno je na službenoj web stranici manastira Lepavina. Možda ne bi bilo loše da se na spomenute pravoslavne parohije i manastir Lepavinu po pitanju upotrebe i promicanja informatičke tehnologije i kulture ugledaju mnogi katolički crkveni krugovi kojima očito tehnološki i znanstveni razvoj hrvatskog društva, nažalost, nije prioritet. (zv)