Izvor slike: ePodravina (screenshot)

Jučer popodne tuča je na području cijele Koprivničko-križevačke županije napravila veliku štetu.

Munja je ‘skinula’ pola krova s jedne kuće, a na društvenim mrežama su svako malo čitatelji objavljivali fotografije i snimke tuče i strašnog nevremena koje je pogodila okolicu Koprivnice, a čini se da su najgore prošli Starigrad, Reka, Jagnjedovec, Rasinja, gdje su doslovno padali komadi leda, a tlo je izgledalo kao da je prekriveno snijegom.

Izvor slike: Prigorski.hr

Iz jedne snimke se vidi kako su polja i vrtovi uništeni, a zelene površine postale su bijele u tren oka. Hoće li biti proglašena elementarna nepogoda znat će se kroz neko vrijeme, nakon što jedinice lokalne samouprave pošalju procjenu štete na Županijsku adresu i nakon što se provede određena procedura.

Izvor slike: Prigorski.hr

Tuča još nije ni bila stala, a već se portalu ePodravina javio Mladen Kešer, šef županijskog SDP-a i načelnik Kalnika koji je brže-bolje pozvao na red župana Darka Korena (Mreža) da nema što čekati s proglašenjem elementarne nepogode.

– Župan Koren ne smije čekati ni minute već poduzeti hitne mjere ili pogoduje osiguravajućim društvima. Uništena su brojna polja kukuruza, nasadi jagoda, voćnjaci i vinogradi. Pitam župana gdje su rakete za protugradnu obranu, čiji je interes da se obrana od tuče ukine? Zadnje rakete su u Hrvatsku uvezene 2016. godine, iako i danas postoji zakonska obaveza nabavke istih, pitam se što radite – poručuje Kešer u svom priopćenju.

Na Kešerove prozivke javio se župan Koren.

– Pa ne znam što se tu ima komentirati… Poznata je i jasna procedura za proglašenje elementarne nepogode. Na inicijativu, u pravilu jedinice lokalne samouprave, imenovano Povjerenstvo procijeni visinu štete te se uputi zahtjev za proglašenje nadležnom upravnom odjelu u županiji, a po obradi župan proglasi elementarnu nepogodu – objasnio je župan Darko Koren te dodao kako to često čine po ovdašnjim općinama, pa i gradovima, a na Kalniku vrlo često.

– Što se tiče protugradne obrane, ona je u nadležnosti Državnog hidrometeorološkog zavoda, a županija sukladno zakonskoj obvezi u propisanom postotku financira tu aktivnost… – naglasio je.

Šef SDP-a Koprivničko-križevačke županije Mladen Kešer kasnije je na svojem facebook profilu opet prozvao župana da prebacivanjem loptice na odgovornost države i Državnog hidrometeorološkog zavoda pogoduje osiguravajućim društvima, te dao usporedbu župana sa slavnim glumcem Martinom Sagnerom iz Gruntovčana koji se u seriji borio protiv tuče protugradnim raketama. “DUDEK JE BIO SPRETNIJI OD ŽUPANA KORENA”, poručio je Kešer metaforički ukazavši kako je “Dudek” s protugradnim raketama bolje vodio borbu s tučom nego što to župan Koren radi kao čelni čovjek županije.

Izvor slike: Prigorski.hr
Izvor slike: Prigorski.hr
Izvor slike: Prigorski.hr
Izvor slike: Prigorski.hr

AUTOR: Redakcijski tekst