Izvor: HR-vjesnik

Razgovarali smo sa koordinatorom za Baniju i potresom razrušena područja državnim tajnikom Tugomirom Majdakom koji nam je rekao:

Stožer za obnovu potresom stradalih područja preko jedne od svojih važnih sastavnica djeluje prema ljudima koje se bave poljoprivredom i stočarstvom na ovom ruralnom području Lijepe naše.

Povjerenstvo Ministarstva poljoprivrede RH koordinira državni tajnik Tugomir Majdak, a zadaci su posvećeni obilasku poljoprivrednika, osiguranju stočne hrane i veterinarske skrbi za stoku, ali i davanje novčane potpore za obnovu poljoprivrede.

Od 3.000 potresom stradalih poljoprivrednih gospodarstava kontaktirano je više od 1.400, a obiđeno je njih oko 800.Ujedno je zbrinuto oko 240 životinja od 38 poljoprivrednika i utvrđena šteta na preko 1.100 gospodarskih objekata, 170 jedinica poljoprivredne mehanizacije i opreme.

U sklopu dva privremena skladišta stočne hrane u Petrinji i Glini ukupno je zaprimljeno oko 270 tona koncentrirane i voluminozne donirane stočne hrane iz svih krajeva Hrvatske.

Prema sjedištima 435 poljoprivrednika do sada je izdano 135 tona žitarica, smjesa, sjenaže i sijena.

Ministarstvo poljoprivrede također je počelo osiguravati i gumene čizme za najugroženije poljoprivrednike.

Više od 40 djelatnika odrađuje svakodnevno poslove obilaska na Banovini i Pokuplju s ciljem pomoći poljoprivrednicima, subjektima prerade obrtnicima vezanima za poljoprivredu i pripremama za budući obnovu ruralnog gospodarstva stradalih područja izjavio je državni tajnik Tugomir Majdak .

AUTOR: HR-vjesnik