Izvor slike: Zadarski

Iz Stožera Civilne zaštite na potresom razorenoj Baniji država će tvrtki Pleter usluge plaćati 23 kune po obroku za ljude koji u ovom trenutku nemaju mogućnost sami kuhati.

Kako je za Telegram potvrdio glasnogovornik Stožera, Mladen Pavić, te 23 kune pokrivaju cijeli trošak obroka – i hrane i pripreme i energenata.

Kuhari u Pleterovoj kuhinji u vojarni u Petrinji za N1 su ispričali kako od prvog dana nakon potresa kuhaju, i za vojnike, i za ljude koji su bili privremeno smješteni u vojarni. Hrana će se, prema uobičajenoj Pleterovoj praksi, pripremati ili u vojarni u Petrinji, ili u nekom od objekata te firme u Zagrebu, te dostavljati na teren.

Broj onih koji će imati pravo na obrok u organizaciji Stožera Civilne zaštite određivat će jedinice lokalne samouprave, dakle gradovi i općine s područja pogođenih potresima. Telegram neslužbeno doznaje kako je za hranu koju će pripremati Pleter do sada prijavljeno oko sedam tisuća ljudi. To znači da će samo jedan obrok državu stajati oko 161 tisuću kuna.

Pitanje dodjele prehrane stanovništva na razrušenoj Baniji aktualizirano je nakon što je odlučeno da će za stradalnike od danas početi kuhati upravo državna tvrtka Pleter-usluge, nakon što su to puna dva tjedna činili chefovi volonteri.

Telegram je jučer podsjetio na aferu Pletera još iz 2007., kada su preuzeli vojno ugostiteljstvo, a vojnici su se počeli žaliti na kvalitetu i cijenu hrane. Iz Pletera su tada odgovarali kako su morali povisiti cijene jer su obveznici PDV-a.

Iz razgovora s vojnicima s terena Telegram doznaje kako se kvaliteta hrane od onda nije značajnije popravila. Pričaju i kako se najviše kvalitete gubi tijekom dostave hrane iz Pleterovih restorana u Zagrebu na teren, pri čemu se obroci nerijetko potpuno ohlade, zbog čega postaju neukusni.

Iako lokalni ugostitelji predlažu da se priprema hrane za stradalnike omogući njima, na taj prijedlog još nema službenog očitovanja. Tek je predsjednik Zoran Milanović tijekom posjeta Petrinji izjavio da se s privatnim ugostiteljima dogovori priprema hane te da im se to i plati. To je podržala i dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić apelirajući da se taj posao dodijeli lokalnim ugostiteljima jer oni plaćaju porez na tom području i trebaju opstati.

AUTOR: Telegram.hr