OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prije dva tjedna objavili smo dokaze da je “zviždačica” iz Kutine Adrijana Cvrtila podijelila čak 65 opomena pred otkaz radnicima dok je bila direktorica – koju su postavili HDZ i HSLS, kojom je upravljao njezin bratić Davor Kljakić.

Foto : hr-vjesnik

Povod za tu objavu bio je njezin demantij napisan na naš prvi tekst , u kojemu objavljujemo kontekst i pozadinu cijele afere u Kutini. Na naše dokaze da opomena pred otkaz nije bilo 5-6, kao što ona piše u demantiju, nego 65, Adrijana Cvrtila nikad nije odgovorila.

Foto : hr-vjesnik

U želji da uđemo u bit ove afere, koja je ovladala hrvatskom medijskom scenom, a Kutinu pretvorila u još jedan hrvatski grad slučaj, razgovarali smo s dvoje radnika Eko Moslavine, koji su nam ispričali svoj dio priče i opisali kako je Cvrtila provodila mbobing u kompaniji u koju je postavljena kao “politički” direktor, svojevremeno i članica predsjedništva kutinskog HDZ-a. 

‘Govorila je gradonačelniku Kutine: Ako padnem ja, padaš i ti’

Naša sugovornica M. F. (podaci poznati redakciji) sretna je što je mobingiranje koje je provodila Adrijana Cvrtila nad njima napokon izašlo u javnost.

“Sretna sam što se sve saznalo i želim samo potvrditi da se to događalo, i to cijelo vrijeme. Toliko je dala opomena, a nikada nije bilo razloga da izda i jednu od njih. To je bila njezina igra našim živcima, zbog nje smo četiri godine živjeli u strahu. I to je jedan od razloga zašto smo mi radnici šutjeli, jer smo je se bojali. Bojali smo se da će se vratiti na mjesto direktora. Nije tu bila nikakva idila, već je to bio isključivo strah za vlastito radno mjesto”, objašnjava djelatnica Eko Moslavine.

Smatra da Cvrtila nije nikakva zviždačica, kako je se u javnosti naziva.

“Ona nije zviždačica, ona je obična prevarantica kojoj je samo bitno mjesto direktorice, samo se bori za svoju fotelju. Nikad ni do čega od ovoga uopće ne bi došlo da ona nije bila smijenjena s mjesta direktorice Eko Moslavine.

Oduvijek je s njom bilo problema, a kada su vlasnici pokazali da je dosta, onda je napravila jednu veliku osvetu.

07.02.2019., Kutina – Kutinski gradonacelnik Zlatko Babic i direktorica tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila clanove Kutinskog Gradskog vijeca sproveli su Odlagalistem komunalnog otpada i upoznali ih s radom i planovima u buducnosti.

Davno prije je ona gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću, koji ju je i postavio na mjesto direktorice, prijetila da ako padne ona, da će pasti i on. I, evo, sve se obistinilo, sve je ona dobro isplanirala”, dodaje.

‘Ona me je zaposlila, a onda sam zbog nje morala na USKOK’

Da je Cvrtila provodila mobbing nad svojim radnicima, potvrdila nam je i M. M. (podaci poznati redakciji), još jedna djelatnica Eko Moslavine, koja tvrdi da je u rodbinskoj vezi s bivšom direktoricom tvrtke.

“Meni je to presmiješno da se nju naziva zviždačicom. Zviždači nešto valjda čine zbog općeg dobra, dok je ona sve činila iz vlastite koristi, kako bi se vratila na poziciju s koje je bila maknuta.

Kad su joj obznanili da njezin mandat istječe i kad je bilo jasno da će je maknuti s pozicije direktorice, tada je ona sve iznijela u javnost. Za mene je čak navela da sam ja zaposlena po stranačkoj poziciji iako me je ona dovela i smjestila na to mjesto jer smo inače u rodbinskom srodstvu. Na kraju sam ja dobila po nosu, završila na USKOK-u, a ona je ta koja me je uvodila u stranke i tražila kojekakve stvari. Zašto nitko ne govori o tome koliko je ona ‘svojih’ ljudi dovela?” zapitala je naša sugovornica.

Zanimalo nas je što se to od nje tražilo.

‘Bilo nam je smiješno da na posao dođe u 9, a ode u 11’

“Tražila je od mene da potpišem smjenu bivšeg predsjednika vijeća u Kutini. Ja sam rekla da meni taj čovjek nije ništa napravio i da se ne želim u sve uplitati, na što mi je ona rekla da politika očito nije za mene”, navodi jedan od primjera.

“Ma u zadnje vrijeme je tako bilo stalno, ona se više bavila politikom nego poslom, a posao je zbog svega patio. Nama radnicima je bilo presmiješno da ona kao direktor nikada nije bila na poslu, dođe u 9, a ode u 11”, dodaje djelatnica Eko Moslavine.

Otkad Cvrtila više nije direktorica, atmosfera u firmi je sasvim drugačija, kaže naša sugovornica.

“Dok je ona bila tu, uvijek je vladala loša atmosfera. Svi su se bojali iznijeti nešto pred nekim jer bi ta informacija mogla procuriti do Cvrtile. Čak smo i dobili informaciju da po hodnicima ne smijemo previše razgovarati”, govori.

Foto : hr-vjesnik

“Sada vlada predivan mir u firmi, osjeti se zajedništvo. Dok je ona bila direktorica, svi smo bili bijesni jedni na druge, vladala je netrpeljivost. A kako i ne bi… Dok je ona bila u firmi, neki su stalno dobivali stimulacije, bonuse, veće plaće, a drugi ništa. Objasnite mi kako je moguće da u jednoj firmi dva radnika na istom radnom mjestu mogu imati potpuno različitu plaću, kako netko može imati dvostruko veća primanja, a raditi isti posao?” pita se na kraju razgovora.

Predizborna kampanja? To je legitimno, ali neka se tako i kaže

Kad se sagledaju ispovijesti ove dvije radnice u komunalnom poduzeću – koje strahuju od povratka direktorice koja ih je, kako kažu, maltretirala, nameće se pitanje – zašto je ‘afera’ u komunalnom poduzeću jednog malog grada u Moslavini toliko važna?

U isto to vrijeme, odvija se daleko važnija (pre)prodaja kutinske Petrokemije, najvećeg industrijskog poduzeća u sadašnjoj, ali i bivšoj državi, gdje rade tisuće ljudi, a javnost je zabavljena pitanjem je li netko zaposlen kao “komunalac”, pobirač smeća, po vezi, u gradu s nešto više od 10.000 stanovnika….

Čini se da je ipak riječ o svojevrsnoj (pred)izbornoj kampanji, što je sasvim legitimno, ali tako bi to trebalo i reći.

Izvor : https://direktno.hr/direkt/radnici-eko-moslavine-prezivjeli-smo-mobbing-adrijane-cvrtile-zasto-nitko-ne-prica-o-tome-koliko-je-ona-svojih-ljudi-zaposlila-259663/

Autor : redakcija hr-vjesnik