DRŽAVNO odvjetništvo i USKOK imali su sve elemente za uhićenje Gabrijele Žalac, i to gotovo dvije godine prije nego što su to umjesto njih učinili europski tužitelji.

Foto: hr-vjesnik

To proizlazi iz posebnog izvješća DORH-a o nadzoru postupanja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u slučaju afere Softver. Naime, DORH je jučer na svojim stranicama objavio detalje nadzora, u kojem doslovno piše:

“Zatraženo je postupanje Samostalnog sektora za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave Ministarstva financija, angažirani su informatički stručnjaci jedne pravne osobe, prikupljene su obavijesti od većeg broja osoba te su provedeni financijski izvidi”, stoji u dijelu objavljenog nadzora na službenim stranicama DORH-a. 

Najbitnije je bilo da je riječ o namještenom i preplaćenom poslu 

Što to znači? U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je zbog afere Softver uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa projekata EU Tomislava Petrica te još dva poduzetnika. U priopćenju policije toga dana doslovno stoji u prvoj rečenici:

“Postoji sumnja da su osumnjičeni sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13.448.750,00 kn na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske”, objavila je policija prilikom uhićenja skupine 11. studenog ove godine, očigledno procijenivši da je upravo to najjači dio optužbe. 

Europski tužitelji: Cijena je bilo znatno viša

Ured europskog javnog tužitelja prigodom uhićenja Žalac također je izdao priopćenje u kojem je stajalo da je bivša ministrica Žalac odlučila da će sporni softver MRRFEU kupiti po “cijeni znatno višoj od cijene koja se na tržištu može postići za izradu programa takvih tehničkih specifikacija i funkcionalnosti”. 

Čini se da se i policija i Ured europskog tužitelja pozivaju na vještačenje koje je već ranije odradio USKOK. No za razliku od europskih tužitelja, USKOK i DORH su zaključili, temeljem tog istog vještačenja, da to nije dovoljno. 

“USKOK je 24. siječnja 2020., na temelju ocjene stanja spisa u tom trenutku, donio odluku o završetku rada, ocijenivši da nema osnova za daljnje postupanje i nastavak izvida. Odluka je donijeta na temelju slobodne ocjene prikupljenih obavijesti i podataka i ta odluka, kao takva, predstavlja pravni stav”, stoji u jučerašnjem priopćenju DORH-a. 

Da se pitalo DORH, Žalac bi se izvukla

Podsjetimo da je Telegram ranije objavio da je renomirana tvrtka za informatičku forenziku, INsig2, radila vještačenje, a njihovi stručnjaci također su zaključili da je softversko rješenje, koje je plaćeno 13 milijuna kuna, zapravo vrijedno svega 2.1 milijun. 

Sada je potpuno jasno da su USKOK i DORH imali tu informaciju dvije godine prije nego što će Žalac biti uhićena te su ipak zaključili da nema dovoljno osnove za progon Žalac.

Unatoč svemu što smo mogli saznati o DORH-u posljednjih tjedana, vladajuća većina u saboru, na čelu sa zastupnicima HDZ-a, prihvatit će izvješće glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek za prošlu godinu. 

Autor: M.M.