SRPSKI član predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u četvrtak kako neće ustuknuti pred najavama sankcija i nastavit će s politikom koja će osigurati maksimalnu samostalnost Republike Srpske (RS). 

“Sada proglašavam da je ovo kraj i da ćemo na Narodnoj skupštini RS-a ovo završiti i proglasiti (državne) zakone nevažećim”, kazao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka s diplomatima iz 11 članica Europske unije.

Potvrdio je da predstavnici nekih zapadnih država nisu željeli doći na sastanak u Istočno Sarajevo koje je na teritoriju RS-a.

Tvrdi kako Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Njemačka kontinuirano rade u “interesu muslimana” i očekuje da će neke europske zemlje uvesti sankcije protiv političara iz RS-a, ali da oko toga neće biti suglasnosti na razini Europske komisije.

“Ako EU ili Europska komisija donese odluku o sankcijama RS-u ili o njezinom isključenju iz programa (pomoći), neka zapišu da je to datum samostalne RS”, istaknuo je Dodik.

“Pozvat ćemo prijatelje da nas brane”

Ponovio je kako će u slučaju vojne intervencije Zapada u RS-u pozvati neimenovane prijatelje da ih brane. U odgovoru na novinarsko pitanje kazao je kako do sada od Rusije nije tražio vojnu pomoć.

Dodik je najavio da će se uskoro održati sjednica parlamenta RS-a na kojoj će se povući suglasnost tog entiteta za uspostavu oružanih snaga BiH, državnih sigurnosnih agencija i pravosudnih tijela te će se proglasiti ništavnim sve odluke što su ih u proteklim godinama donosili visoki predstavnici.

RS će svojim resursima i na “fini način” ispratiti iz tog entiteta sve osobe koje rade za državne službe BiH poput vojnika, policajaca, obavještajaca i sudaca kada njihovo djelovanje u tom entitetu bude proglašeno nezakonitim, rekao je Dodik.

Kazao je kako će se to napraviti onako kako je to 1992. učinila Slovenija prilikom raspada bivše SFRJ i da je 80 posto Srba u oružanim snagama BiH izrazilo spremnost da pristupi novoj vojsci RS-a.

Dodikovo ponašanje i najave odmah su oštro kritizirali njegovi politički oponenti u RS-u.

Žestoke kritike

Predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je upozorio kako Dodik svojim ponašanjem stvara kaos samo kako bi ostao na vlasti.

“Ovo je posljednji kritični trenutak u kojemu vlast pokušava spasiti samu sebe”, kazao je Šarović novinarima najavivši kako će se oporba usprotiviti “avanturistima” okupljenima oko Dodika koji, kako tvrdi, nepromišljenim postupcima dovode u opasnost opstanak entiteta.

Tijekom dana zasjedao je i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) i kasnije priopćio kako to tijelo koje nadzire poštivanje Daytonskog sporazuma inzistira na punom funkcioniranju svih tijela vlasti u ovoj zemlji, uključujući oružane snage.

Veleposlanici država-članica PIC-a pozvali su političke čelnike u BiH da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prestanu prijetiti odcjepljenjem i osporavanjem postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Rusko veleposlanstvo objavilo je kako se Moskva ne slaže s ovom izjavom.

Reagiralo američko veleposlanstvo

Na Twitteru je reagiralo i američko veleposlanstvo rekavši kako SAD “nepokolebljivo podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH” kao jedne zemlje s dva entiteta i distriktom Brčko kao i bitnu ulogu visokog predstavnika u nadziranju i provedbi Daytonskog sporazuma.

Autor: M.M.