Izvor slike: Koprivničko-križevačka Županija (screenshot)

Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije, uz epidemiološke mjere, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, provelo je dodjelu nagrada u sklopu natječaja Moja županija bez korupcije. Priznanja su primili mentori učenika čiji su radovi proglašeni najboljima. Kreativni natječaj, u kojemu su izradili likovne, literarne i video radove, namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola. Cilj je kod mladih razviti svijest o važnosti uloge građana i uloge osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju.

Mentorima su uručene novčane nagrade i zahvalnice, kao i nagrade i zahvalnice u ime učenika. Novčane nagrade, inače, stižu iz županijskog proračuna.

– Žao nam je što se današnja dodjela nagrada odvija bez onih koji su najzaslužniji, no prije svega, moramo u ovim okolnostima misliti na zdravlje djece. Korupcija je kao negativna pojava prisutna u svakom društvu te je važno pronaći odgovarajuće alate kako ju svesti na minimalnu razinu, da nema utjecaj na razvoj društva. Borba protiv korupcije zadatak je svih nas te zahvaljujem vama mentorima što potičete i usmjeravate djecu da daju svoj doprinos. Županija je postavila obrazovanje kao prioritet svog djelovanja te smatram da smo i u ovom dijelu pokazali koliko nam je važno da se djecu educira o pojavama i načinima sprečavanja korupcije. Drago nam je vidjeti velik interes djece i kvalitetne radove kroz koje ćemo još više promišljati o ovoj temi te zahvaljujem članovima Antikorupcijskog povjerenstva koji su osmislili ovaj projekt i provode brojne druge aktivnosti. Za kraj bih povukao paralelu s epidemijom koronavirusa jer je korupcija također bolest koja nas opterećuje, a ovakvi su projekti kao cjepivo, odnosno preventivno djelovanje protiv te bolest – rekao je župan Darko Koren.

Podsjetimo, koprivničko-križevački župan Koren javnosti je poznat zbog povezanosti s osuđenim uhljebom s Piškornice, bivšim direktorom RCGO Piškornica Mladenom Jozinovićem, koji je sam sebi isplatio 1,47 milijuna kuna nezakonitog bonusa, a ujedno je i krivotvorio fakultetsku diplomu.

Izvor slike: Maxportal (župan Darko Koren s kumom Mladenom Jozinovićem)

Zanimljivo, ta lažna diploma je “promaknula” županu Darku Korenu koji je 2012. zaposlio Jozinovića na vodeću poziciju javne tvrtke Piškornica d.o.o., koju su osnovale četiri županije i Jozinoviću ustupile neto plaću od preko 18500 kuna, auto, službenu karticu, mobitel i slične pogodnosti, ali to mu nije bilo dovoljno, ni približno…

Jozinović je preko Piškornice d.o.o. osnovao novu tvrtku za zbrinjavanje otpada pod nazivom Piškornica sanacijsko-odlagalište d.o.o., te sam sa sobom potpisao ugovor o djelu i sam sebe imenovao za direktora u toj tvrtki kćeri.

Osim što je sam sa sobom odlučio i potpisao ugovor za dodatnih 10 tisuća kuna mjesečno na plaću, odredio je i kako će imati bonus od 10 posto dobiti. Tvrtka kćer imala je 10,2 milijuna kuna dobiti u 2016. godini pa je Jozinović na osnovu toga sebi isplatio milijun kuna bonusa. Ni to nije bilo dovoljno pa je potpisao još jedan ugovor kojim si je isplatio dodatnih 252.000 kuna – jednokratno.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je početkom 2020. podiglo optužnicu protiv Jozinovića zbog počinjenja produljenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja isprave.

Okrivljeniku Mladenu Jozinoviću se stavlja na teret da je radi zasnivanja radnog odnosa nabavio lažnu diplomu i potvrdu zagrebačkog fakulteta u kojima je neistinito navedeno da je završio studij prometnih znanosti. Takvu je krivotvorenu diplomu i potvrdu predao kao dokaz o svojoj stručnoj spremi pa je poslodavac, ne sumnjajući u vjerodostojnost tih isprava, u travnju 2012. godine zasnovao radni odnos s njim, stoji u priopćenju iz Županijskog državnog odvjetništva.

Možda se lažna diploma provukla ispod radara zbog činjenice da su župan Darko Koren i Mladen Jozinovićem u kumskoj vezi?

AUTOR: HR-vjesnik