Izvor slike: Jutarnji list

Studentski zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu jučer je javno, na svojoj Facebook stranici, upozorio na “besramni pokušaj stranačkog lobiranja” prilikom izbora za novog studentskog pravobranitelja Pravnog fakulteta. Navode kako se, u tijeku glasovanja za izbor fakultetskog studentskog pravobranitelja, jednoj od članica Zbora javio Viktor Šarac, aktivni član mladeži HDZ-a, i pokušao utjecati na izbore za studentskog pravobranitelja, prenosi Telegram.hr.

Šarac se, kako se vidi iz priloženih fotografija u Facebook objavi, kod članice Studentskog zbora tijekom glasovanja za pravobranitelja raspitivao za šanse kandidatkinje Lucije, također aktivne članice Mladeži HDZ-a. “Sve se to dogodilo dok je glasovanje još bilo u tijeku i dok su se glasovi mogli promijeniti. Također ističemo kako vlastitim priznanjem Viktor Šarac tvrdi da je tijekom izbornog postupka kontaktirao i pričao s drugim članovima Studentskog zbora”, stoji u objavi Studentskog zbora Prava.

Izvor slike: Telegram.hr (screenshot)

Tvrde i kako izborni proces ni u jednom trenu nije bio doveden u pitanje i da je kandidatkinja za koju je lobirano dobila manje od 30 posto glasova. Viktor Šarac, čiji je postupak javno prozvao Studentski zbor, predsjednik je Temeljnog ogranka Zrinjevac HDZ-a u Donjem gradu u Zagrebu. Na tu je funkciju izabran u rujnu prošle godine i na stranačkim stranicama navodi ga se kao jednog od “najaktivnijih članova donjogradske mladeži”.

Na zanimljiv kuriozitet ukazala je korisnica Twittera Matea Osmakčić, studentica Pravnog fakulteta. Podijelila je screenshot s Instagram profila Mladeži HDZ-a koja je 29. travnja imala online sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem, a na kojemu je sudjelovao i Viktor Šarac. Virtualni sastanak održao se dan prije propisanog roka za predaju kandidatura za izbor novog studentskog pravobranitelja Pravnog fakulteta. Zgodno je spomenuti kako je predsjednik Vlade alumni upravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Izvor slike: Telegram.hr (screenshot)

Spomenimo i kako je Šarac 2019. obranio završni rad na studiju marketinga i komunikacija Poslovnog veleučilišta Zagreb, s temom ‘Komunikacijski stil u javnim nastupima na primjeru Andreja Plenkovića’. U sažetku rada, Šarac piše kako “u javnim nastupima predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, dominiraju stručnost, staloženost i odlučan stav s rijetkim primjerima pada koncentracije”. Dodaje i kako je Plenković stvorio imidž “zbog kojega ga nazivaju pravom diplomatskom figurom na hrvatskoj političkoj sceni”.

Cijeli slučaj, koji nazivaju i “besramnim pokušajem politiziranja Studentskog zbora”, članovi Zbora Pravnog fakulteta proslijedit će tijelima Fakulteta nadležnim za stegovnu odgovornost studenata. Na upit Telegrama, Mladež HDZ-a ogradila se od ovog postupka svoga člana. “Mladež HDZ-a ograđuje se od bilo kakvih pokušaja utjecanja na izbor studentskog pravobranitelja na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nismo i nemamo namjeru miješati se u izbor studentskih predstavnica i predstavnika”, rekao nam je predsjednik Mladeži Ivan Vidiš.

Dodaje kako u Mladeži HDZ-a imaju niz izvrsnih studenata i studentica od kojih očekuju predan rad i visoku razinu profesionalnosti što se osobito odnosi, kaže Vidiš, na one koje su studenti izabrali u studentska predstavnička tijela u kojima rade u korist svih studenata. Predsjednik Mladeži potom je istaknuo i kako ih žalosti što “konstruktivan doprinos Mladeži HDZ-a ne dopire u javnost”.

U odgovoru Telegramu naveo je kako kroz svoj rad ukazuju na potrebe i izazove studentske populacije te kako su, uslijed pandemije COVID-19, Ministarstvu znanosti i obrazovanja predložili niz mjera kojima bi se olakšao studentski život, kroz digitalizaciju obrazovnog procesa, ali i kroz financijsku podršku i olakšice studentima.

AUTOR: Telegram.hr