Izvor slike: Novi list

Dogovor čelnika EU-a o planu oporavaka i sedmogodišnjem proračunu dobar je kompromis i Hrvatska može biti iznimno zadovoljna jer će s preko 22 milijarde eura imati sjajnu polugu za provedbu reformi i gospodarski oporavak, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Mislim da svi, kao šefovi država ili vlada možemo iskazati zadovoljstvo da je došlo do kompromisa, koji je jako dobar, zato što su svi nešto dobili, a najviše će dobiti proces gospodarskog oporavka u državama članicama”, izjavio je Plenković, nakon završetka maratonskog samita, koji je trajao pet dana.

Hrvatska će iz novoga Višegodišnjeg finanancijskog okvira (VFO) imati nešto više od 12,6 milijardi eura i iz novog instrumenta EU sljedeće generacije (NGEU) 9,4 milijarde eura. Od tih 9,4 milijarde, nešto više od 5,9 milijardi su bespovratna sredstva, a 2,350 milijardi su zajmovi.

“Ovo je postignuće bez presedana. Dobili smo više nego dvostruko sredstava nego u prvih sedam godina članstva. Ubrajamo se u one zemlje koje su dobile više sredstava u koheziji i poljoprivredi. Nakon dosta posla, mogu reći da smo obavili dobar posao ovdje u Bruxellesu”, rekao je Plenković.

Pravi efekt članstva Hrvatske u EU moći će se valorizirati tek kada prođu dva sedmogodišnja proračuna, ali Plenković je uvjeren da će se pokazati kako je to bila dobra odluka.

“Negdje 2028., 2029., 2030. podvlačiti crtu i vidjeti što nam je to članstvo donijelo u razvojnom smislu. Mislim da će to biti izrazito vidljivo i da će se vidjeti i na kvaliteti života u svakodnevnom životu svih naših sugrađana. To je cijela bit članstva u EU – zajednička sredstva, solidarnost, pomaganje onima koji su manje razvijeni, otvoreno tržište, konkurentnost, inovacije, ulaganje u ono što je budućnost, a budućnost je i digitalno gospodarstvo, zeleno gospodarstvo, četvrta industrijska revolucija, znanje i demokratske vrijednosti”, rekao je Plenković.

AUTOR: HR-vjesnik