Istraga ministarstva unutarnjih poslova Sjedinjenih Država o mračnoj povijesti internata za asimilaciju domorodačke djece otkrila je “obilježena ili neobilježena grobna mjesta” u 53 škole, izjavila je danas američka ministrica Deb Haaland.

FOTO: WIKIPEDIA

Haaland, prva Indijanka u vladi i bivša kongresnica iz Novog Meksika, prošle godine najavila je da će se provesti istraga. Haaland je 2020. predložila zakon koji poziva na osnutak Komisije za istinu i pomirenje radi istrage uvjeta u bivšim indijanskim internatima. Taj zakon je još na čekanju.

215 dječjih grobova ispod škole Kamloops

“Posljedice politika saveznih indijanskih internata… tragične su, slamaju srce, a neporecive su”,  priopćila je Haaland.

“Prioritet mi je ne samo dati glas preživjelima i potomcima politike saveznih indijanskih internata već i pozabaviti se trajnim nasljeđem tih politika kako bi autohtoni narodi mogli nastaviti rasti i liječiti se.”

Uvjeti u bivšim indijanskim internatima privukli su globalnu pozornost prošle godine, kada su plemenski vođe u Kanadi objavili otkriće neobilježenih grobova 215 domorodačke djece na mjestu rezidencijalne škole Kamloops. 

Za razliku od Sjedinjenih Država, Kanada je provela potpunu istragu svojih škola preko Komisije za istinu i pomirenje.

Škole su vodile američka vlada ili crkva

Američka vlada tek treba iznijeti podatke o takvim školama. Dosad nije priznala koliko je djece pohađalo takve škole, koliko je djece umrlo ili nestalo i koliko je takvih škola uopće bilo. 

Više od 150 godina indijansku djecu u SAD-u prisilno se izdvajalo iz plemena i slalo u takve škole, počevši od 1819., u nastojanju da se provede njihova prisilna asimilacija. Škole su vodile američka vlada ili crkve koje su bile usko povezane s vladom.

Mnoga su djeca bila zlostavljana u školama, a za desetke tisuća djece više se nikada nije čulo, tvrde aktivisti i istraživači.

Autor : redakcija hr-vjesnik