Dječaku u Čakovcu liječnica greškom stavila ljepilo u oko

U Čakovečkoj Županijskoj bolnici prije otprilike dva tjedna došlo je do problema prilikom saniranja ozljede na području glave šestogodišnjeg djeteta. U pritužbi koju je majka M. J. uputila bolnici, a koju je objavio Regionalni.com, stoji da je liječnica prilikom saniranja rane ljepilo istisnula u oko dječaka umjesto na mjesto iznad oka.

Zbog toga se dječaku zalijepila unutrašnjost oka i vanjski dio trepavica s vjeđama, što mu je izazvalo strašne bolove i traume, kaže majka.

“Nakon dugog čekanja zaprimila ga je dr. I. M. koja je na početku bila vrlo neljubazna zbog krivog nošenja maske. Mene kao majku je htjela ostaviti na hodniku jer nisam imala prekriven nos maskom, a onda sam to i učinila. Tako je ona predložila da se ljepilom zalijepi ozljeda i doktoru K. je sugerirala da on zalijepi, no nije mogao istisnuti ljepilo pa ga je onda ona istisnula i ljepilo je iscurilo u oko te mu zalijepilo unutrašnjost oka i vanjski dio trepavica s vjeđama, što je kod djeteta izazvalo strašne bolove i traume”, piše u pritužbi majke.

“Tužit ću ako se oko ne oporavi”

Nakon toga je s djetetom otišla na Odjel oftalmologije, gdje je liječnik morao odstraniti trepavice i kremom bezuspješno pokušao otpustiti ljepilo.

“Drugo jutro došli smo opet kod dr. V. J. koji mu je uspio otvoriti oko, no jako je bilo bolno za dijete. Ljepilo se doslovno čupalo s oka na živo i, nažalost, oko je ozlijeđeno ostalo i danas. U više navrata smo bili na kontrolama i još ćemo morati odlaziti. Rescue gel smo morali platiti o svom trošku 65 kuna za oko i svaku dodatnu mast nadoplaćujemo i čuvamo račune”, piše majka.

Majka najavljuje tužbu ako se oko u sljedećih nekoliko tjedana ne oporavi ili dječaku vid na to oko bude smanjen u odnosu na drugo oko.

Bolnica se ispričala

Iz Županijske bolnice Čakovec su izrazili žaljenje zbog događaja koji se dogodio tijekom zbrinjavanja ozljede arkade desnog oka pacijenta, prilikom čega je došlo do izlijevanja Dermabond ljepila u oko pacijenta.

“Djeca su specifična kategorija pacijenata i različito reagiraju na postupak zbrinjavanja kirurških rana. Naime, kod djece u blizini vitalnih struktura izbjegava se zbrinjavanje klasičnim – kirurškim putem te je potrebno kod svakog zbrinjavanja ozljeda kirurškim šavovima aplicirati i lokalno anestetik, što nadalje nanosi dodatnu bol djetetu s obzirom na to da se isti aplicira iglom”, piše ravnatelj Igora Šegović.

Kaže i da, prema navodima stručnih smjernica, cijeljenje rane nakon upotrebe Dermabond ljepila je superiornije u smislu manjeg ožiljka te lakše tolerancije pacijenata, stoga je nadležna liječnica, vodeći se navedenim činjenicama, donijela indikaciju za zbrinjavanje laceracije kože čela navedenim sredstvom.

“Upozorili smo liječnicu”

Prema stručnim i praktičnim smjernicama, moguće poteškoće pri zbrinjavanju se osiguravaju zabacivanjem i formiranjem fizičke barijere oko mjesta ozljede kako ne bi došlo do izlijevanja sadržaja u neželjenom smjeru, što se nije učinilo u navedenoj situaciji, kaže ravnatelj.

“S obzirom na navedeno, poduzete su korektivne mjere u smislu upozorenja nadležnoj liječnici na savjesno i odgovorno obavljanje radnih zadataka kako se navedeni propust ne bi više ponovio. Dodatno, organizirat će se edukacije djelatnika OHBP-a o principima aplikacije Dermabond sredstva, kao i prevencije neželjenih događaja koji su, nažalost, mogući kao i kod drugih postupaka u medicini”, kaže Šegović.

Autor : redakcija hr-vjesnik