Izvor slike: Poslovni dnevnik

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 311 novih slučajeva koronavirusa pa je broj aktivnih slučajeva 2566, a četiri osobe su preminule.

Nacionalni stožer civilne zaštite očekuje da će krajem rujna doći do pada broja novooboljelih.

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je na HRT-u te komentirao i odgovarao na pitanja vezana uz situaciju s koronavirusom.

“Znamo puno više sad o dijagnostici i terapijama. Kada dođu u bolnice već je situacija takva da ih se puno može bolje obraditi i spriječiti smrtnost”, rekao je Đikić.

“Virus se nije promijenio značajno, genetski, sve mutacije su funkcionalno neutralne, nisu virus ni poboljšale ni pogoršale. Slika virusa se mijenja tijekom ljeta, ali i dalje dovodi do smrtnosti. Nepotrebna je diskusija koja je bila puštena radi političkih razloga da je virus oslabio i da se možemo opustiti.

Držanjem mjera možemo spriječiti njegovo širenje”, rekao je.

“Treba se testirati, brže, efikasnije i točnije. Treba se opredijeliti za one testove koji imaju i najveći broj i negativnih i pozitivnih rezultata. Imamo brzi razvoj testova. Ako se pripremimo na vrijeme, imat ćemo dovoljno mjesta za testiranje na jesen” poručio je Đikić te je prokomentirao brojke zaraženih u ljetu.

“Ne bih se želio vraćati u prošlost. Mislim da smo mogli bolje. Trebamo se fokusirati na jesen. Ne smijemo ignorirati virus, proglašavati ga slabim. Vidimo zadnjih par tjedana. Trebamo to prebroditi i krenuti prema jeseni, pripremiti se za školu. Nadam se da će brojevi pasti i u tjedan dva osigurati da se virus ne širi”, odgovorio je.

AUTOR: HR-vjesnik