Danas ujutro zabilježeni su “incidenti granatiranja” na istoku Ukrajine, objavio je OESS. Ukrajina tvrdi da su napad pokrenuli ruski separatisti, separatisti tvrde da su oni napadnuti. Ukrajinska vojska tvrdi da je pogođen dječji vrtić. Tijekom vikenda se dogodio i incident na Mediteranu.

Foto : hr-vjesnik

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da se dio snaga iz ruskih vojnih oblasti u susjedstvu Ukrajine vraća nakon završetka vježbi u svoje baze te je kao dokaz objavilo video u kojem se prikazuje kako snage navodno napuštaju Krim. Sjedinjene Države ne vjeruju u ruske tvrdnje o povlačenju vojnika s granice s Ukrajinom, a sumnjaju da je Moskva čak povećala njihov broj za sedam tisuća, rekao je neimenovani visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

Ključni događaji danas:

  • Pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili su vladine snage Kijeva da koriste minobacače za napad na njihov teritorij, kršeći sporazume usmjerene na okončanje sukoba.
  • Ukrajina je odbacila optužbe. Službenik ukrajinske operacije združenih snaga rekao je da je pucano na njezine vojnike, ali nisu uzvratili. Vojska tvrdi da je pogođen dječji vrtić.
  • Tijekom vikenda je došlo do incidenta na Mediteranu. Ruski lovci presreli su izviđački avion SAD-a.
  • Sjedinjene Države ne vjeruju u ruske tvrdnje o povlačenju vojnika s granice s Ukrajinom, a sumnjaju da je Moskva čak povećala njihov broj za sedam tisuća, rekao je neimenovani visoki dužnosnik administracije Bidena. SAD tvrdi da je sad oko Ukrajine čak 150.000 ruskih vojnika.
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi mjesecima razvlačiti ukrajinsku krizu u pokušaju da izazove jedinstvo Zapada, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.
  • Autor : redakcija hr-vjesnik