Nadzorni odbor Petrokemije d.d. razmotrio je rezultate poslovanja u prvih devet mjeseci 2021. godine. U tom je razdoblju tvrtka ostvarila neto dobit u iznosu od 19 milijuna kuna, dok je u prvih devet mjeseci prošle godine dobit iznosila 315 milijuna kuna. Na ovaj su rezultat značajno utjecale veće cijene prirodnog plina i naknada za emisiju CO2, te niža potražnja na tržištu. Negativni utjecaji djelomično su ublaženi većim prodajnim cijenama mineralnih gnojiva i provedenim mjerama optimizacije.

Foto: hr-vjesnik


Uspoređujući rezultate bez jednokratnih stavki, neto dobit za I.-IX. 2021. iznosi 71 milijun kuna, u usporedbi s 320 milijuna kuna neto dobiti u istom razdoblju 2020. «Jednokratne stavke imale su značajan utjecaj, 52 milijuna kuna u ovoj i 5 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2020. godine. Negativan učinak vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 u I.-IX. 2021. uzrokovan je značajnim povećanjem cijene emisijskih jedinica CO2», istaknuo je predsjednik Uprave Davor Žmegač. Podsjetio je kako kapitalna ulaganja u I.-IX. 2021. iznose 91 milijun kuna, što je povećanje od 217 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Poslovodstvo i dalje pažljivo promatra razvoj situacije oko Covid-19 i provodi relevantne preporuke HZJZ za očuvanje zdravlja i sigurnosti zaposlenika u Petrokemiji, te također kontinuirano radi na procjeni učinaka pandemije na poslovanje Društva.
  Nadzorni odbor Petrokemije d.d. donio je i odluku o imenovanju članova Uprave Društva kojom je na mandat od tri godine imenovana dosadašnja Uprava u sastavu: Davor Žmegač – predsjednik Uprave, dok su članovi uprave Krešimir Rendeli, Dalibor Sokolović i Peter Suba.

Autor: M.M.