DAVOR Filipović je dokaz da se u Hrvatskoj izborni debakl i prekomjerno javno blamiranje koje kod drugih ljudi izaziva transfer neugodnosti itekako mogu isplatiti. Samo treba biti član HDZ-a i miljenik predsjednika stranke Andreja Plenkovića.

Foto : hr-vjesnik

Plenkovićeva vlada je tako jučer na zatvorenom dijelu sjednice propalog HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Filipovića imenovala u Nadzorni odbor Ine.

Odluka o Filipovićevom uhljebljivanju na zatvorenom dijelu sjednice vlade

“Donesen je Zaključak kojim se predlaže Glavnoj skupštini društva INA – Industrija nafte d.d. izbor članova Nadzornog odbora toga društva – Damira Mikuljana, dr. sc. Davora Filipovića i dr. sc. Branimira Škurle, do provedbe postupka izbora članova Nadzornog odbora, na vrijeme od najduže šest mjeseci, jer im ističe mandat 18. prosinca 2021. Istovremeno, donesen je i Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru društva INA – Industrija nafte d.d. izbor Damira Mikuljana za predsjednika Nadzornog odbora toga društva, na vrijeme od najduže šest mjeseci”, priopćeno je iz vlade.

Plenković je tako jednim udarcem ubio dvije muhe: riješio se Damira Vanđelića iz NO-a Ine, nakon što mu se ovaj zamjerio odbijanjem gradonačelničke kandidature, i nagradio svojeg miljenika Filipovića, za kojeg tvrdi da je genijalan ekonomski stručnjak i veliki politički talent. Jedini je problem što to ne vidi nitko osim Plenkovića.

Samo u Ini primat će oko 16.000 kuna mjesečno

Filipović će kao član Nadzornog odbora Ine mjesečno primati naknadu od oko 16 tisuća kuna. Predsjednik NO-a Ine pak mjesečno dobiva oko 25 tisuća, a na tu je poziciju imenovan Damir Mikuljan. S Vanđelićem je iz Nadzornog odbora maknut i predsjednik HGK-a Luka Burilović.

U svakom slučaju, Davoru Filipoviću se uz redovna primanja na Ekonomskom fakultetu, gdje je izvanredni profesor, značajno podebljao kućni budžet. Ne zaboravimo ni da prima mjesečnu naknadu nešto više od 1000 kuna u Skupštini Grada Zagreba.

Filipovićevo imenovanje u NO Ine branio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, tvrdeći da to nije nagrada za njegovo blamiranje u zagrebačkoj gradonačelničkoj kampanji.

>> Vlada uhljebila onog HDZ-ovca Filipovića u Nadzorni odbor Ine. Ćorić: To nije nagrada

“Filipović je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, iz područja organizacije i menadžmenta, ima iskustvo članstva odnosno predsjedanja nadzornim odborom. Tu nema nagrada”, rekao je Ćorić.

Filipović je bio predsjednik NO-a Hrvatskih šuma

I doista, Filipović ima iskustva u Nadzornom odboru Hrvatskih šuma. Imenovan je u Nadzorni odbor Hrvatskih šuma odlukom Skupštine društva 14. studenoga 2017. godine, a na prvoj konstituirajućoj sjednici, 27. studenoga 2017. godine izabran je za predsjednika Nadzornog odbora. Za to dobiva naknadu od dvije tisuće kuna neto.

Dok je Filipović nadzirao Hrvatske šume, u njima se dogodio golemi skandal. Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, naravno još jedan HDZ-ovac, uhićen je u akciji policije zbog afere Krš-Pađene, pod sumnjom da je u dogovoru s Josipom Rimac pogodovao investitoru.

Filipović se kasnije opravdavao da on ništa nije znao, što ga definitivno ne kvalificira za poziciju u NO Ine.

Debakl na zagrebačkim izborima za gradonačelnika

Njegova je pak kandidatura za gradonačelnika Zagreba bila poput prometne nesreće u slow motionu.

Uspio je popljuvati Đorđa Balaševića, hvalio se time kako je povraćao po ljudima, obećavao je izgradnju tvornice cjepiva i to cjepiva protiv karcinoma (?!), tvrdio da su HDZ-ovci u Hrvatskoj diskriminirani.

>> Kad god progovori, Filipović se upuca u nogu

Filipović se toliko sramotio da je do kraja prvog kruga gradonačelničke kampanje – u drugi, naravno, nije ušao – dobio nadimak Bane, po Balaševićevoj pjesmi o iritantnom poltronu, ali ga ništa od toga nije pretjerano brinulo jer se pokazalo da je njegova ključna karakteristika besramnost.

Filipović je inače rođen 1984. u Sarajevu. Kao mladić je igrao košarku i studirao u SAD-u, a na Ekonomski fakultet je došao uz pomoć bivšeg dekana Darka Tipurića.

Plenković je javnost uvjeravao da je Filipović “profesor, sportaš, pristojan te ima i sportsku drskost”, no jedino što je zagrebačka javnost vidjela je tip koji ne prestaje izvaljivati gluposti. Čak je u jednom trenutku zbog dezorganiziranosti njegove kampanje i Filipovićeve nakane da predizborni događaj održi u dvorištu jedne od škola, što je protuzakonito, bila pozvana policija.

>> Plenković: Davor Filipović je profesor, sportaš, pristojan. Ima i sportsku drskost

Plenkovićev miljenik

U nekoj drugoj zemlji takva bi spektakularno grozna kampanja značila kraj nečije političke karijere, u HDZ-ovoj Hrvatskoj ona je za Filipovića zapravo bila odskočna daska na nove, izdašno plaćene pozicije. Plenković ga je očito nagradio za vjernost i poslušnost mjestom člana NO-a Ine, kao što ga je i branio u gradonačelničkoj kampanji, optužujući medije da su se urotili protiv Filipovića i da mu namjerno pogrešno izgovaraju ime jer ga je neki novinar jednom nazvao Damirom, a ne Davorom.

Stvar je bila u tome da je, unatoč svim ludim gafovima, Filipović jedan posve blijed i nepamtljiv lik, pa je mnogima jednostavno bilo teško zapamtiti kako se on zove, jer se već proslavio pod nadimkom Bane.

U medijima se šuška i da bi Filipović u nekoj budućoj rekonstrukciji vlade mogao postati i ministar. Prije godinu dana nismo ni znali tko je taj tip, HDZ-ovac trećeg ešalona, a sada ga se imenuje u NO Ine i moguće priprema za vladu. Za takav vrtoglavi uspjeh Filipoviću je samo trebalo da se odrekne vlastitog dostojanstva i dobrovoljno javno sramoti. Očito mu to nije bio problem, a moguće duševne boli će zaliječiti dodatnih 16 tisuća kuna mjesečno.

Filipovićev mlađi brat je također perspektivni kadar HDZ-a

Davor Filipović nije jedini perspektivni kadar iz te obitelji. Njegov mlađi brat Mario Filipović, inače splitski HDZ-ovac, doktorirao je ekonomiju u Osijeku, baš poput Vice Mihanovića. 

>> Brat Davora Filipovića radi na istom fakultetu kao Vice. I on je doktorirao u Osijeku

Plenkoviću tako ostaje mogućnost da na sljedećim lokalnim izborima u Splitu pogura Filipovića mlađeg za poziciju gradonačelnika. S obzirom na to da je Davor doista do kraja kampanje uveseljavao Zagrepčane svojim provalama, moguće je da će i Mario Filipović na takav način za tri i pol godine obradovati Splićane.

Autor :M.M.