Danas je točno 30 godina otkako je Freddie Mercury preminuo, a milijuni obožavatelja ne prestaju tugovati za njim i diviti se njegovoj karizmi i energiji koje je pokazivao sve do svoje smrti.

Foto: hr-vjesnik

Posljednji trenuci njegovog života bit će i glavna tema dokumentarnog filma ‘Freddie Mercury: Final Act’ u kojem se pojavljuje njegova bliska prijateljica AnitaDobson. Ona je i supruga gitarista grupe Queen Briana Maya.

Anita je ispričala da se pjevač šest mjeseci pripremao za smrt u svojoj kući u Zapadnom Londonu koja se dogodila 24. studenog 1991. ‘Kada više neću moći pjevati, dragi, onda ću umrijeti. Past ću mrtav’, jedna je od njegovih posljednjih rečenica, koju je rekao svojim prijateljima.

Obožavatelji FreddiejaMercuryja prije koji mjesec su proslavili njegov 75. rođendan, a mi smo dodatno ‘iskopali’ i neke malo manje poznate činjenice o njegovu životu.

Pravim imenom FarrokhBulsara, Freddie je u dobi od 18 godina prebjegao u London uslijed pobune u u Zanzibaru koja je odnijela tisuće života. Od ranog se djetinjstva zanimao za umjetnost.

Foto: hr-vjesnik

Klavir je počeo svirati u sedmoj godini, prvi bend osnovao je u dvanaestoj, a s obzirom na to da su ga oduvijek zanimale isključivo zapadna kultura i umjetnost, po dolasku u London upisao fakultet za umjetnost i grafički dizajn.

 U blizini njegova fakulteta nalazio se Kensington Market, trgovina puna odjevnih predmeta zanimljivih mladim umjetnicima, u kojem je radila devetnaestogodišnja Mary Austin. Freddie je na prvi pogled znao da je pronašao onu koju je trebao pronaći. Iako je Mary zbog sramežljivosti, ali i njegove pretjerane samouvjerenosti, prvi put odbila izlazak, 5 mjeseci nakon što su počeli hodati, uselili su u trošni stan u blizini prodavaonice. Bilo je to nekoliko mjeseci prije osnivanja grupe Queen.

‘Nikada nisam upoznala nikoga poput njega. Bio je vrlo samopouzdan, ono što ja nikad nisam bila.’, izjavila je svojedobno Mary.

Foto: hr-vjesnik

Queen nastaje 1970. godine raspadom grupe Smile koju su činili dvoje originalnih članova Queena, Brian May i Roger Taylor, a Freddie tu uskače nakon odlaska pjevača Tima Staffella. Njihov prvi album ‘Queen’ izašao je 1973. godine, no nije dočekan s ovacijama. Iste godine Freddie i Mary sele se u veći stan. Tog Božića Mary je kod kuće dočekala velika kutija s mašnom. U njoj se nalazila nova kutija, pa još jedna… sve do najmanje veličine od svega nekoliko centimetara, u kojoj je bio zaručnički prsten.

Kako je Mary pristala, tako je Freddieju krenulo i na poslovnom planu. Uskoro izlazi ‘Queen II’, na kojem se nalazio i singl ‘Seven Seas of Rhye’. Ta pjesma postaje njihov prvi hit i otvara im put ka slavi. Svjetsku slavu stječu svojim četvrtim albumom ‘A Night at the Opera’.

Kako je slava Queena rasla, Freddie se mijenjao. Unatoč kostimima i ponašanju na pozornici, dok je imao zaručnicu, nitko nije sumnjao u njegovu seksualnost. No Mary je naslućivala da nešto nije u redu. Freddie se s vremenom kući vraćao sve kasnije, a svaki je put izbjegavao razgovor i tvrdio kako se ništa ne događa neobično i da je sve u redu. Ipak, 1976. godine, nakon 6 godina zajedničkog života, Mary je posumnjala da je Freddie vara s drugom ženomU svađi koja je uslijedila, doznala je da je tek djelomice bila u pravu. Varao ju je, ali s dečkima.

Foto: hr-vjesnik

‘Nikada neću zaboraviti taj trenutak. Bila sam tako naivna, i trebalo mi je toliko vremena da uvidim istinu. Nakon svega, osjećala sam se vrlo dobro kada mi je napokon sve priznao.’, rekla je Mary.

Freddie i Mary se unatoč činjenici da joj je priuštio iskustvo od kojeg bi većina žena sišla s uma, nikada nisu prestali voljeti.

Nakon što su se razišli, Freddie joj je kupio stan u blizini, putovala je s njim na turneje, a radila je i u menadžmentu Queena. Do smrti ju je smatrao jedinom pravom prijateljicom:

‘Svi moji ljubavnici ispitivali su me zašto ne mogu zamijeniti Mary, ali to je jednostavno nemoguće. Jedina osoba koja mi je iskreni prijatelj je Mary i ne želim nikoga drugog, ona je moja srodna duša’.

Freddiejevo eksperimentiranje s drogama i muškarcima, nije ponijelo i Mary. Rodila je dva sina slikaru Piersu Cameronu, a prvom je kum bio Freddie. Nakon razvoda od Piersa udala se za biznismena Nicka Holforda.

Foto: hr-vjesnik

Kad je 1987. godine Freddieju dijagnosticiran HIV, Mary je uz njega bila do njegove smrti. Cijelo vrijeme znala je da Freddie umire, no to nije nikome govorila.

‘Kada je umro, osjećala sam se kao da sam izgubila muža. Bili smo zajedno u siromaštvu, u bogatstvu, u bolesti i zdravlju. Jedini način da se razdvojimo bila je smrt, a čak je i njoj to bilo teško.’, ispričala je Mary u jednom intervjuu

Foto: hr-vjesnik

Freddie je, saznavši da ju nema spasa, pozvao svoje odvjetnike i sastavio jednu od najpoznatijih i najšokantnijih oporuka ikada napisanih. Imanje vrijednosti 20 milijuna funti i ušteđevinu od 10 milijuna funti ostavio je Mary, a od nje je zatražio samo da nitko nikada ne dozna gdje je pokopan.

‘Mislila sam kako mi je Freddie ostavio prevelik teret i mislila sam da se s tim neću moći nositi. Upozorio me je da će kuća biti veći izazov nego što sam svjesna. Zahvalna sam mu što me na to upozorio, jer sam se brzo sudarila s velikom ljubomorom.’, prisjetila se Mary na koju su bjesnili i Freddiejeva obitelj i članovi benda.

Autor: M.M.