U posljednja 24 sata zabilježeno je 8817 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 42.242. Među njima je 1820 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 249 pacijenata. Testirano je 19.865 ljudi.

Foto :hr-vjesnik

Preminulo je 36 osoba.

Zbog porasta broja zaraženih, čemu je uzrok varijanta koronavirusa omikron, u ponedjeljak na snagu stupaju nove mjere. Bit će zabranjena javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona s covid-potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba.

U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covid-potvrde ograničavaju se na 100 osoba. U ovom trenutku neće biti promjena u radu ugostiteljskih objekata, ali će biti bolja kontrola. Od ponedjeljka će se ograničiti i broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na zatvorenom će moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Uporaba maski obvezna je bez obzira na posjedovanje covid-potvrda na vjerskim, umjetničkim programima, kinoprojekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela. Također se uvodi obveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće god je to moguće.

Autor : M.M.