Izvor slike: HR-vjesnik

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otklonila je medijske napise da će Hrvatska u idućih sedam godina dobiti manje sredstava za poljoprivredu iz EU fondova, rekavši da nam europska sredstva nisu smanjena.

„Ukupna sredstva za hrvatsku poljoprivredu, koja bi trebala doći iz EU sredstava za sedmogodišnje razdoblje iznose 3, 4 milijarde eura, pa otklanjam medijske napise da imamo smanjena sredstva“, rekla je ministrica na saborskom Odboru za poljoprivredu kojem je predstavila Nacrt strategije razvoja poljoprivrede do 2030. godine.

Članovi saborskog Odbora iznijeli su niz problema s kojima se nosi poljoprivreda, a saborski zastupnik Josip Đakić (HDZ) rekao je da samo 7 do 10 posto OPG-ova ima osiguranje usjeva, te predlaže da bi trebalo posložiti stvari da onaj tko nema osigurane površine ne može računati na poticaje i napomenuo da sirovinu treba uzimati od domaćih poljoprivrednika, jer pretpostavlja da cijeli program sušenog povrća potreban za proizvodnju Vegete, vjerojatno se uvozi iz Poljske, upozorio je Đakić.

Načelnik općine Kalnik i šef SDP-a Koprivničko-križevačke županije Mladen Kešer na svom facebook profilu osvrnuo se na izjavu Đakića i rezolutno konstatirao da saborski zastupnik Josip Đakić baš kao i koprivničko-križevački župan Darko Koren, želi pogodovati osiguravajućim društvima i time osiromašiti poljoprivrednike.

“Đakić zvani Jopa (HDZ€) cijelo je vrijeme vukao za nos branitelje, a sad će i nas poljoprivrednike. On u stilu župana Korena želi pogodovati osiguravajućim društvima i time još više osiromašiti poljoprivrednike i OPG-ove koji zarađuju kruh na svojoj zemlji. Država, županije, gradovi i općine ne smiju pogodovati bankama i osiguranjima” – poručio je Kešer koji je svakodnevno u kampanji s Željkom Kolarom, kojeg je podržao za šefa SDP-a te tvrdi da je najveći Kolarov adut taj što nije bio ni u jednom taboru u unutarstranačkom ratu koji se posljednjih godina vodio u SDP-u.

– Čovjek je dovoljno razborit i ne petlja se u sve. Vjerujem da može napraviti potreban balans u stranci – kaže Kešer.

Izvor slike: Facebook (screenshot)

Podsjetimo, Kešer je nekoliko puta zbog elementarnih nepogoda uzrokovanih tučom prozvao i župana Korena na odgovornost, a najviše medijske pažnje privukla su njihova prepucavanja oko protugradnih raketa.

Kešer je optužio Korena da pogoduje osiguravajućim društvima i ukida obranu od tuče, a Koren se branio kako se nešto može napraviti tek ako se proglasi elementarna nepogoda.

– Što se tiče protugradne obrane, ona je u nadležnosti Državnog hidrometeorološkog zavoda, a županija sukladno zakonskoj obvezi u propisanom postotku financira tu aktivnost… – naglasio je župan Koren.

Izvor slike: ePodravina (screenshot)

Kešer je tada župana Korena prozvao da prebacivanjem loptice na odgovornost države i Državnog hidrometeorološkog zavoda pogoduje osiguravajućim društvima, te dao usporedbu župana sa slavnim glumcem Martinom Sagnerom iz Gruntovčana koji se u seriji borio protiv tuče protugradnim raketama.

– “DUDEK JE BIO SPRETNIJI OD ŽUPANA KORENA”, poručio je Kešer metaforički ukazavši kako je “Dudek” s protugradnim raketama bolje vodio borbu s tučom nego što to župan Koren čini kao čelni čovjek koprivničko-križevačke županije.

AUTOR: HR-vjesnik