Izvor slike: Šibenik IN

Hrvatska je izabrala novog predsjednika. Zoran Milanović pobijedio je Kolindu Grabar-Kitarović u drugom krugu, a za njega je glasalo 1.034.389 glasača ili 52,67 posto. Drugoplasirana Kolinda osvojila je 929.488 glasova ili 47,33 posto.

HDZ je proveo detaljnu analizu izbora te kao posljedicu poraza Kolinde Grabar Kitarović naveo bojkot Škorinih glasača, pojedine krajeve Hrvatske u kojima živi manje stanovnika nego 2014., a neki su opet zazivali crnog labuda, no jedna činjenica će ostati nepoznanica, da li je Kolinda Grabar Kitarović uopće htjela dobiti bitku za drugi mandat.

Jedan visoki izvor iz HDZ-a ima svoju analizu poraza na izborima, a odnosi se na samu predsjednicu iznoseći činjenice da ona očito sama više nije htjela biti predsjednica kako bi se povukla u intimu i posvetila svojoj obitelji.

Predsjednička funkcija zahtjeva veliki obujam aktivnosti vezano na obilazak Hrvatske kao i inozemna putovanja. Niti jedan dan u godini nemate pravo na godišnji jer čak i za blagdane morate biti spremni davati izjave medijima što je psihički, a i fizički iscrpan posao. Iz toga razloga smatram da se predsjednica Kolinda potrošila, potrebno joj je bilo resetiranje i ona je velikim djelom sama zaslužna za svoj poraz, a ne vrh HDZ-a, tvrdi istaknuti HDZ-ovac.

Ako sagledamo sve činjenice koje su se događale zadnjih nekoliko mjeseci, a točnije od početka kolovoza pa sve do kraja kampanje neke situacije su (ne)logične.

Prva situacija je sumnjiva već onda kada su Škoro i Milanović istaknuli kandidaturu u lipnju, a predsjednica tek početkom listopada. Zašto je predsjednica to odradila na takav način neki istaknuti članovi stranke smatraju da je to iz razloga jer je htjela odugovlačiti objavu kandidature kako bi Plenković eventualno kandidirao nekoga drugoga umjesto nje, ali s obzirom da je istraživanje pokazivalo da je rejting Kolinde dosta dobar, nije mogao eksperimentirati s drugim kandidatom jer bi to bilo političko samoubojstvo za Plenkovića. Kolinda nije smjela reći da se ne želi kandidirati jer je dužna HDZ-u na puno načina, te s obzirom da HDZ nije imao drugog kandidata osim nje ona je objavila kandidaturu tek u listopadu.

Druga sumnjiva činjenica koja se povezuje s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović jest da je nemoguće da 4,5 godina odradite relativno dobar mandat, imate dobar rejting i status u društvu, a onda od Knina kada je bila obljetnica Oluje te narednih par mjeseci svaki drugi dan imate gafove u medijskim izjavama. Uz te gafove dolazi i čudno ponašanje u kampanji na skupovima kod obraćanja članovima, simpatizerima i medijima. To mi nije jasno, osim u koliko imate u planu da sami sebe sabotirate jer su predsjednički izbori potpuno personalizirani te nakon ovakvih gafova glasači vam to zamjere, posebno oni neodlučni, smatra jedan visoki izvor iz HDZ-a.

Ako se prva i druga činjenica mogu pripisati predsjednici onda se treća može pripisati njezinim savjetnicima koji su napravili nekoliko velikih propusta u kampanji i nisu bili na razini zadatak kao primjerice savjetnici Zorana Milanovića. Od napada Madžara na Milanovića poslije sučeljavanja na HRT-u do prekidana sučeljavanja savjetnice na RTL-u. To su neki trenuci koje vam javnost, a i birači zamjere.

Također, neki su joj zamjerili povezivanje s Milanom Bandićem, što joj je naštetilo u kampanji, iako se mislilo da će joj podrška Bandića donijeti pobjedu u Zagrebu, no to se nije dogodilo.

Bez obzira na sve činjenice vezane uz analizu poraza, u užem krugu HDZ-a kruže priče da Kolinda možda nije htjela dobiti bitku za drugi mandat, a te sumnje je dobro potkrijepio i Kolindin otac koji je poslije drugog kruga izbora za N1 Televiziju iskreno rekao kako je sretan i zadovoljan da se njegova kćer riješila tog čuda. 

Izvor slike: Index.hr

“Ja sam sretan i zadovoljan. Presretan. Da se riješila ovoga čuda što je dosad radila. Noć i dan, nikada mira. I što je njoj to trebalo? Ništa. Muž njen je najviše dobio”, rekao je Grabar, otac Kolinde Grabar Kitarović, prenosi N1 Televizija.

Na pitanje novinarke je li tužan, odgovara: “Tužan? Zašto bih bio tužan? Nije polomila noge. Ona je vrijedna, ona je sposobna, ona će napraviti sve živo. Ona može poći na kraj svijeta. “Ma ne bih ja ovo radio za cijelu Hrvatsku, što je ona radila”, dodao je Grabar.

Iz ovih riječi oca Kolinde Grabar Kitarović neki su članovi HDZ-a posumnjali na najgore, da li je moguće da Kolinda više nije htjela drugi mandat za Pantovčak.

Možda je odustala, a možda nije. Možda se ponovio crni labud kao i za EU izbore, ali taj crni labud može biti sama Kolinda koja se borila protiv sebe, no ovo će ostati misterija za neke druge analize jer dolaze unutarstranački izbori u HDZ-u gdje će nezadovoljni pojedinci vrebati užarenu Plenkovićevu fotelju, a njega pokušati izgurati u političku ropotarnicu.

AUTOR: Redakcijski tekst