Izvor slike: Nacional / Telegram (uređenje: HR-vjesnik)

U listopadu 2015. godine Hrvatski crveni križ donirao je šator prosvjednicima iz Savske. Podsjetimo, u ono su vrijeme braniteljske udruge, u dogovoru s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, demonstrirale blizu strogog centra Zagreba kako bi srušile predsjednika Republike Ivu Josipovića i lijevo liberalnu vladu premijera Zorana Milanovića.

Rušenje Josipovića i Milanovića bio je glavni cilj vrlo dugog braniteljskog prosvjeda; sami prosvjednici, koje je javnost nazivala šatorašima, svoje su središnje prosvjedno mjesto ukrasili natpisima ‘Oba će pasti’. Dakle, i politički posve nepismenim osobama bilo je jasno što je stvarna namjera braniteljskog prosvjeda.

Hrvatski crveni križ, koji bi po svojoj naravi morao biti humanitarna, a ne politička organizacija, donirao je šator prohadezeovskim prosvjednicima. Hrvatski crveni križ tako se izravno uključio u političku akciju HDZ-a i braniteljskih udruga, da se sruši Vlada Zorana Milanovića. Zašto bi, poslije takvog javnog i aktivnog svrstavanja uz prosvjednike, itko više vjerovao u apolitičnost i poštene namjere Crvenog križa?

Predsjednik Hrvatskog crvenog križa, one humanitarne organizacije koja se na strani HDZ-a uključila u žestoku borbu za vlast, bio je Robert Markt, čovjek koji je i sada predsjednik HKC-a. Potpredsjednica Crvenog križa bila je Josipa Rimac, u ono vrijeme jedna od najeksponiranijih čelnica HDZ-a koja je u međuvremenu pod optužbama za tešku korupciju.

U današnjem su kontekstu ovi podaci iznimno značajni. Naime, poslije petrinjskog potresa hrvatska je javnost prepuna optužbi na račun djelovanja Crvenog križa. Ne znamo je li ovaj val optužbi točan. Ali, sasvim je razvidno da je vrlo teško vjerovati humanitarnoj organizaciji koja se svojedobno otvoreno uključila u političku borbu, i čija je dugogodišnja potpredsjednica našla usred iznimno teške korupcijske afere.

Primjeri političke zloporabe Crvenog križa i koruptivnog ponašanja njegove potpredsjednice jasno govore o javnom statusu Crvenog križa. A kad glavna nacionalna humanitarna organizacija ima tako loš imidž, neizbježno je da se svi njeni postupci, osobito u kriznim situacijama, dovode pod upitnik.

Dio javnosti to naziva politizacijom, no, takva je vrsta politizacije posve prirodna zbog prethodnih političkih akcija Crvenog križa, i kriminalnog dosjea njegove bivše potpredsjednice, visoko pozicionirane HDZ-ove političarke.

Drugi bitan segment politizacije tako tragičnog događaja, kao što je potres na Baniji, tiče se lokalnih izbora. Banija je politički miješano područje. Gradonačelnica Siska dolazi iz SDP-a, gradonačelnik Petrinje pripada Reformistima, dok su župan i gradonačelnik Gline HDZ-ovci. Ne treba imati nikakvih iluzija o tome da će se saniranje štete i planovi za obnovu koristiti kao jaki predizborni argumenti.

I gradonačelnik Petrinje svakako nije u krivu kad kaže kako je nenormalno i nepravedno da su u prvoj turi pomoći Petrinja i Glina dobile gotovo jednak iznos novca, premda je Glina tri puta manje mjesto od Petrinje. Koliko god to zvučalo nehumano, velike prirodne katastrofe često prerastaju u žarišta političkih sukoba.

AUTOR: Telegram