Kazimir Bačić, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, kojeg je USKOK pritvorio pod sumnjom da je poduzetniku Milanu Lončariću poslužio kao kurir u korumpiranju pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, namjerava pravnim putem osporavati odluku Nadzornog odbora HRT-a o pokretanju postupka njegova razrješenja. Kako nam je potvrdio član braniteljskog tima posustalog ravnatelja, planiraju poduzeti upravne i ustavne korake kako bi osporili odluku Nadzornog odbora.

“Bačić će poduzeti sve da zaštiti status”

“Sigurno ćemo poduzeti sve za zaštitu Bačićeva radnopravnog statusa jer smatramo da je odluka Nadzornog odbora nezakonita. Smijenjen je s nepostojećom osnovom”, rekao nam je Bačićev odvjetnik, koji tvrdi da su s procesom Bačićeva razrješenja upoznati preko medija.

“Odluku NO-a nismo dobili i osporavat ćemo sve što je protuzakonito”, naglasio je naš sugovornik.

Prema proceduri, peteročlani NO jednoglasno je pokrenuo postupak Bačićeva razrješenja, a sljedeći korak je na saboru koji će, nema sumnje, slijediti volju NO-a. No problem je što se Bačić očito želi držati odredbi Zakona o HRT-u, a one nisu predvidjele mogućnost razrješenja glavnog ravnatelja pritvorenog u korupcijskoj aferi koja nije povezana s HRT-om.

Naime, prema članku 20. Zakona o HRT-u, NO je ovlašten pokrenuti postupak razrješenja glavnog ravnatelja kada on podnese ostavku i ako nadležno tijelo ili NO utvrde da ne obavlja dužnost u skladu sa Zakonom ili Statutom HRT-a, ako je HRT-u prouzročio materijalnu štetu ili probleme u financijskom poslovanju, ako ne postupa u skladu sa zakonitom odlukom NO-a, ne izvršava Ugovor između HRT-a i vlade te “u drugim slučajevima predviđenim zakonom i Statutom HRT-a”.

Iz pritvora se poziva na zakon i presumpciju nevinosti

U ponuđenoj paleti razloga za smjenu teško je naći odredbu primjenjivu u Bačićevu slučaju. Njegovi odvjetnici podsjećaju i na presumpciju nevinosti, kao i na činjenicu da im klijent još nije ni optužen. Nakon odluke NO-a i saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jednoglasno je predložio Bačićevo razrješenje, o kojem konačnu odluku formalno treba donijeti parlamentarna većina premda nema sumnje da vladajući već tragaju za novim glavnim ravnateljem.

Bačića se sumnjiči da je u ime poduzetnika Milana Lončarića pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50 tisuća eura mita za posredovanje u projektu Vrtovi svjetla. Za svoju ulogu je kao nagradu, sumnja USKOK, dobio stan vrijedan više od milijun kuna u elitnoj zagrebačkoj Radićevoj ulici. Za glavnog ravnatelja HRT-a izabran je u saboru 17. veljače 2017. godine, i to s 90 glasova za, 12 suzdržanih i nijednim glasom protiv. Prije dužnosti glavnog ravnatelja bio je šef tehnike HRT-a.

Nakon što je pritvoren i nakon što je počeo postupak njegova razrješenja, odvjetnici su obavijestili NO da je otvorio trotjedni godišnji odmor.

Autor: Vladimir Matijanić, M.M.