Inflacija u SAD-u je prošlog mjeseca dosegla najvišu razinu u gotovo 40 godina. Cijene s porasle čak 7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Toliko velika inflacija povećava troškove kućanstava, nagriza rast plaća i stvara pritisak na predsjednika Joea Bidena i Federalne rezerve, jer se radi o najvećoj prijetnji gospodarstvu SAD-a.

Foto : hr-vjesnik

Što je najviše poskupjelo?

U odnosu na studeni cijene su rasle za 0.5 posto. Najviše su porasle cijene automobila, hrane i odjeće, dok su cijene energije (gorivo, struja…) čak u padu. Činjenica da inflacija još raste na mjesečnoj bazi, a cijene energenata padaju posebno je zabrinjavajuća jer je upravo rast cijena energenata bio glavni izvor inflacije u prethodnim mjesecima.

Na godišnjoj razini glavni izvori inflacije su energenti (gorivo, plin, struja…) i automobili, iako rast cijena hrane od 6.3 posto nije daleko od opće stope inflacije.

Rast cijena energenata od 29.3 posto, među kojima je najviše rasla cijena goriva (49.6 posto), gurale su inflaciju kroz 2021., ali rast je nastavljen i u zadnjem mjesecu 2021., kada su cijene energenata bile u padu. To je opasno jer znači da se više ne radi o rastu cijena zbog rasta cijene energenata, nego da se inflacija proširila na cijelo gospodarstvo.

Zašto cijene rastu?

Značajan dio inflacije još uvijek je potaknut neusklađenošću potražnje i ponude uzrokovane pandemijom. Cijene rabljenih automobila porasle su za više od 37 posto tijekom prošle godine jer je proizvodnja novih automobila ograničena nedostatkom mikročipova. Veliki fiskalni stimulansi, ekspanzivna monetarna politika i ultraniske kamatne stope pomogle su potaknuti potražnju, a prestanak lockdowna i procijepljenost su ljudima omogućili da putuju i troše.

Ipak, rast cijena od 0.5 posto u prosincu prošle godine je manji od rasta cijena u 0.8 posto u studenome i znak da rast inflacije usporava. Porast cijena mogao bi se dodatno usporiti jer zastoji u lancima opskrbe popuštaju, ali većina ekonomista se slaže s tim da se inflacija neće u skorije vrijeme vratiti na razine prije pandemije i ciljanu stopu od 2 posto godišnje.

Inflacija postaje politički problem

Inflacija je izbrisala efekt povećanja plaća za većinu građana SAD-a, što je kućanstvima, posebno obiteljima s nižim primanjima, otežalo kupovinu osnovnih potrepština. Ankete pokazuju da je inflacija počela istiskivati čak i koronavirus kao glavni problem, jasno pokazujući političku prijetnju koju predstavlja predsjedniku Bidenu i vladajućoj Demokratskoj stranci.

U svom svjedočenju pred Kongresom, glavni čovjek Federalnih rezervi (FED) Jerome Powell je priznao pogrešnu procjenu FED-a da uska grla u lancu opskrbe koja su dovela do rasta cijena neće trajati jako dugo. Ali nakon što se lanci opskrbe raspetljaju, rekao je, cijene će pasti.

Za sada su problemi s opskrbom i dalje prisutni, ali iako postoje znakovi da u nekim industrijama popuštaju, Powell je priznao da je napredak ograničen. Napomenuo je da su mnogi teretni brodovi usidreni izvan luke Los Angelesa i Long Beacha, najveće u zemlji, i čekaju iskrcaj.

Inflacija je postala glavna javna tema u SAD-u i glavna politička tema. Kako inflacija raste, sve su veći otpori prema Bidenovom programu Build Back Better koji se bazira na velikim državnim investicijama u infrastrukturu diljem SAD-a, ali i brojnim društvenim programima.

Problemi s velikim Bidenovim planom

Financijski kostur plana iznosi 2 bilijuna dolara, ali se njime ostvaraju mogućnosti za dodatne programe i troškove koji mogu narasti do 5 bilijuna dolara. Trenutni federalni javni dug SAD-a je nešto manji od 30 bilijuna dolara pa Build Back Better potencijalno predstavlja povećanje za više od 15 posto.

Krajem godine se održavaju izbori, na kojima se bira svih 435 članova Predstavničkog doma Kongresa i 34 od 100 mjesta u Senatu, a ako se inflacija ne stavi pod kontrolu do tada, onda će demokrati teško zadržati kontrolu nad Predstavničkim domom i svih 48 trenutnih mjesta u Senatu.

Zbog mogućeg debakla demokrata na izborima i rastuće inflacije, Biden pokušava što prije progurati Build Back Better. Krajem prošle godine je demokratski senator Joe Manchin javno odbio glasati za Bidenov program i time uništio sve šanse da prođe u Senatu.

Demokrati zbog toga žele da Biden iskoristi predsjedničke izvršne ovlasti i sam potpiše Build Back Better, zaobilazeći Predstavnički dom i Senat. No čak i tada se zakon može srušiti na Vrhovnom sudu.

EU i Hrvatska nisu izolirani

Problem inflacije je sve veći i s druge strane Atlantika, u EU. Godišnja inflacija u Njemačkoj je dosegla 5.3 posto a ne razini cijele eurozone 5 posto, kao i 5.1% posto u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kako su gospodarstva SAD-a i EU usko povezana, onda se može očekivati prelijevanje inflacije među njima.

> Inflacija u Jugoslaviji je bila golema. Čeka li nas to opet?

Hrvatska s godišnjom inflacijom za studeni prošle godine od 4.8% posto prati u stopu ostale države EU, a za pretpostaviti je da će podaci o godišnjoj inflaciji za prosinac, koji će se objaviti u ponedjeljak, 17. siječnja,  pokazati da je i Hrvatska dosegla stopu od 5 posto.

Autor : redakcija hr-vjesnik