Izvor slike: HR-vjesnik

Na televiziji Večernjeg lista jučer se održalo sučeljavanje kandidata za članove Predsjedništva SDP-a, a u emisiji su gostovali član zagrebačkog SDP-a Alen Čičak, potpredsjednik Gradske organizacije SDP-a Rijeka Vojko Braut, gradonačelnik Ploča i pripadnik tzv. neretvanske skupine u SDP-u Mišo Krstičević te načelnik Općine Kalnik i šef koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer

Voditeljica je postavila nekoliko pitanja kandidatima vezano uz programske smjernice SDP-a, koje kompetencije lider SDP-a treba imati te treba li ujedno biti i kandidat za premjera, dotaknula se novopečene afere u Janafu i upitala kandidate misle li da stranci ta afera šteti, obzirom na to da je jedan od osumnjičenih SDP-ov gradonačelnik Nove gradiške, koji se isto kandidirao za predsjedništvo stranke…

Od niza pitanja bilo je i ono o nadolazećim lokalnim izborima te hoće li SDP u Zagrebu imati svog kandidata za gradonačelnika?

Alen Čičak: SDP treba imati svog kandidata, još uvijek je to najjača stranka u Zagrebu. Bandić je pokazao da je izuzetno otporan i respektabilan kandidat. Moramo biti svjesni da je percepcija javnosti da smo trenutačno u Zagrebu slabi, a to je tako jer ne nudimo rješenja. Moramo se odmaknuti od komfora koji uvijek imamo, da dio članova uvijek gleda u nečije dvorište da bi ga primili. Nama je najveći problem što Milan Bandić još uvijek može utjecati na procese unutar stranke i utjecao jer to su njegovi najbliži suradnici u nekoliko navrata potvrdili.

Nakon pitanja voditeljice smatra li da zagrebačku organizaciju treba raspustiti, Čičak je odgovorio da svakako treba razmotriti hoće li to biti raspuštanje organizacije ili raspuštanje tijela.

“U ovom trenutku kada imamo situaciju da imamo oko 7000 članova, a 1500 možda 1600 ih je s pravom glasa, jasno je da se treba upitati što sa ostatkom članova. Da li je to raspuštanje organizacije, raspuštanje tijela, o tome će odlučiti predsjednik i predsjedništvo”, rezolutno je voditeljici odgovorio član zagrebačkog SDP-a Alen Čičak na što mu je načelnik Općine Kalnik i šef koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer oštro replicirao te rekao da ukoliko on postane član predsjedništva ili potpredsjednik stranke, neće nikad dopustiti raspuštanje zagrebačke organizacije.

Mladen Kešer: Žao mi je što nisam član zagrebačke organizacije, srušio bih Milana Bandića. Od 7 tisuća članova koji su se podijelili po taborima, ne bih dopustio da se organizacija raspusti. Bez Zagreba imamo problem, SDP će imati svog kandidata i vjerujem da ćemo kroz mjesec dana znati tko je kandidat. 

Vojko Braut: Ako smo došli do toga da ćemo raspuštati zagrebačku organizaciju, onda nemamo o čemu razgovarati dalje. Što se tiče Rijeke, SDP će vjerojatno ići samostalno. 

Mišo Krstičević: Stav SDP-a treba biti da je lijeva platforma koja se pojavila naš suradnik i prijatelj, a ne protivnik. Izvan SDP-a postoji puno hrabrih i poštenih socijaldemokrata, no postoji Statut SDP-a koji im onemogućuje da aktivnije djeluju unutar stranke i to je problem. U Zagrebu nešto ne funkcionira, ne funkcionira vodstvo posljednjih desetak godina. 

AUTOR: HR-vjesnik