Bio je jedan od najvećih revolucionara u povijesti, a ubijen je bez suđenja

Foto: hr-vjesnik

Danas 9. listopada se navršava 54. obljetnica ubojstva Ernesta Che Guevare. Oni odrasli u socijalizmu su još učili u školi o ovom Argentincu rođenom 1928. koji je postao liječnik, revolucionar, gerilac – i ikona prosvjeda u šezdesetima i sedamdesetima prošlog stoljeća. Od 1956. do 1959. je bio jedan od vođa kubanske revolucije, zajedno sa svojim compañerom i kasnijim kubanskim predsjednikom Fidelom Castrom.

Slava, koju je stekao kao neustrašivi i briljantni zapovjednik, nadrasla ga je s godinama i pretvorila u mit latinoameričke gerile koji živi i pola stoljeća nakon Cheove smrti.

Foto:hr-vjesnik

Cheov klasični portret s crnom beretkom na glavi i spokojnim pogledom u daljinu, djelo fotografa Alberta Korde, šezdesetih se godina u mnogim dijelovima svijeta pretvorio u simbol prosvjeda protiv “američkog imperijalizma” i materijalizma zapadnog kapitalističkog društva.

Bio on na majici, na posteru u sobi studentskog doma ili kao tetovaža na nadlaktici Diega Maradone, na svijetu teško da ima raširenije slike od Che Guevare s beretkom.

Izvučen iz povijesnog konteksta, pretvorio se u simbol buntovništva mladih, a istodobno služio kao marketinško oruđe kapitalističkih kompanija koje njegovim likom lansiraju nove proizvode ili privlače nove korisnike.

Foto: hr-vjesnik

Rođen 14. lipnja 1928. u argentinskom gradu Rosariju, Ernesto Guevara otkrio je svoj revolucionarni poziv tijekom dvaju dugih putovanja Latinskom Amerikom. Tada je postao svjestan krajnje neimaštine, nepravde i izrabljivanja koji su bili dominantni u regiji.

Nakon neuspjelog pokušaja da organizira otpor vojnom udaru kojim je s američkom podrškom srušena vlada Jacoba Arbenza u Gvatemali 1954., mladi Guevara otputovao je u Meksiko. Ondje je upoznao Fidela Castra koji ga je uvjerio da se pridruži skupini protjeranih Kubanaca koji pripremaju invaziju na Kubu i revoluciju protiv diktature Fulgencija Batiste.

Foto: hr-vjesnik

Već poznat po nadimku Che i unaprijeđen u zapovjednika, zahvaljujući izvrsnom taktičkom snalaženju u gerilskom ratovanju, Guevara vodi odlučnu bitku kubanske revolucije kod Santa Clare koja je zapečatila sudbinu Batistina režima u prosincu 1958.

Nakon diktatorova bijega i pobjede revolucionara 1. siječnja 1959., Che je imenovan predsjednikom kubanske nacionalne banke, a kasnije i ministrom industrije. Njegova česta putovanja u inozemstvo u svojstvu ambasadora revolucije često su ga vodila u Moskvu i druge socijalističke gradove, gdje je progresivno gubio prvotni entuzijazam za Sovjetski Savez. Kritizirao je golemu sovjetsku birokraciju i oklijevanje SSSR-a da podrži revolucionarne pokrete u zemljama Trećeg svijeta.

Foto: hr-vjesnik

Tada se pojavljuju i glasine o sukobu s Castrom, a pošto Che nestaje iz javnog života, sve su češća nagađanja da ga je vođa revolucije dao pogubiti. Kasnije se saznalo da je Guevara otišao u Kongo kako bi podržao tamošnje gerilce u borbi protiv prozapadnih plaćenika.

Frustriran korupcijom i slabim borbenih duhom kongoanskih revolucionarnih čelnika, Che se vraća na Kubu u ožujku 1966. godine. Nekoliko mjeseci kasnije već je bio u Boliviji. U toj andskoj zemlji, u središtu Južne Amerike, nada se da će stvoriti zametak revolucije koja će proširiti kontinentom.

Foto: hr-vjesnik

Nije, međutim, znao da bolivijski vojnici, inače slabo opremljeni i obučeni, imaju obilatu pomoć CIA-e i američkih protugerilskih stručnjaka. Ranjen je u borbi s bolivijskim vojnicima na planinskom jugoistoku zemlje i uhvaćen živ.

Foto: hr-vjesnik

Jedan od vojnika koji su ga uhitili, danas 79-godišnji Gary Prado, toga se dana jasno sjeća. “Nije skrivao identitet, sam je rekao tko je”, kaže Prado u intervjuu za agenciju dpa. “Izgledao je poraženo. Kazao je: ‘Ja sam Che Guevara i vredniji sam vam živ nego mrtav'”, prepričao je Bolivijac.

Boliviji je tada maksimalna kazna bila 30 godina, a u zemlji nije bilo strogo čuvanih zatvora. Gdje bismo ga držali 30 godina? Sigurno bi bilo pokušaja da ga se oslobodi, pritisaka, posjetitelja. Bio bi trajna smetnja.”

“Danas to zvuči grozno, pogubljenje bez suda”, nastavlja Prado, “ali imajte na umu da je Che napravio isto stotinama ljudi na Kubi i da se u ono doba nije toliko pričalo o ljudskim pravima kao danas”.

Foto: Hr-vjesnik

Che Guevara je pogubljen u selu La Higuera 9. listopada 1967., dan nakon uhićenja. “S obzirom na to kakav se mit o njemu kasnije stvorio, Che je Kubi ispao korisniji mrtav nego živ”, hladno je zaključio Prado.

Nekoliko trenutaka prije nego što ga je vojnik bolivijske vlade strijeljao, revolucionar Ernesto “Che” Guevara rekao je svom ubojici: “Pucaj, kukavice! Ubit ćeš samo čovjeka!” Guevara je umro ubrzo nakon toga, 9. listopada 1967. kada je imao 39 godina, ali njegova tvrdnja da to neće biti kraj njegovog naslijeđa ispostavila se kao potpuno točna.

Danas, to naslijeđe gotovo uvijek poprima oblik jedne fotografije pod imenom “Guerrillero Heroico”, koju su neki prozvali najpoznatijom fotografijom na svijetu, piše History.

Zauvijek u srcu commandate Che ❤️

Autor: M.M.