U višemjesečnom ratu Pantovčaka i Banskih dvora oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, došlo je vrijeme i za “dan D”. Saborski Odbor za pravosuđe u četvrtak bi trebao, nakon saslušanja svih petero kandidata, dati svoje mišljenje o Radovanu Dobroniću, Milanovićevu odabraniku za najvišu funkciju u domaćem pravosuđu.

Ako HDZ-ova većina u ovom parlamentarnom Odboru odbije Dobronića, onda je sasvim izvjesno da on, nakon što ga nije podržala ni Opća sjednica Vrhovnog suda, neće dobiti zeleno svjetlo Sabora. I da ćemo gledati novu, četvrtu rundu u ovom iscrpljujućem odmjeravanju snaga između predsjednika Republike i premijera. Ako pak HDZ-ovci u četvrtak glatko podrže Dobronića, onda bi nagađanja o tihom dogovoru Plenkovića i Milanovića mogla dobiti svoju definitivnu potvrdu.

Posljednjih tjedana, naime, vlada neobičan mir između dvaju zagrebačkih brda. Niti predsjednik Republike bijesno skače na svaki krivi zarez koji dođe iz Vlade, niti premijer uvrijeđeno reagira na svaku Milanovićevu nespretnu izjavu. Njih su dvojica, štoviše, bez jedne jedine riječi javnog prijepora koncem kolovoza supotpisala odluku o imenovanju Valentina Franjića predstojnikom Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Pitanje je samo je li to tek zatišje pred buru. Ili su predsjednik Republike i premijer, nakon niza teških riječi, brutalnih napada pa i uvreda doista uspjeli zagladiti odnose i naći kompromis oko dva goruća pitanja: izbora novog predsjednika Vrhovnog suda i imenovanja veleposlanika. Te oba spora riješiti u paketu. Onako kako su to zapravo trebali učiniti već početkom godine.

Nikakve službene potvrde dogovora za sada nema. U političkim se kuloarima doduše spominje mogućnost da su predsjednik i premijer rasporedili ona najvažnija veleposlanička mjesta i složili se oko izbora Dobronića, no s obzirom na uzavrele strasti na relaciji Pantovčak – Banski dvori posljednjih desetak mjeseci, potvrdu takvih nagađanja javnost tek treba dobiti.

Foto :hr-vjesnik

Sudac Dobronić je korektan kandidat i mi nemamo ništa protiv njegova dolaska na čelo Vrhovnog suda – kazao nam je jedan zastupnik vladajuće koalicije, dajući do znanja da dobar dio zastupnika priželjkuje da se ova agonija oko izbora predsjednika Vrhovnog suda konačno završi. No odluka je u rukama HDZ-a.

– Gospodin Dobronić ima sve propisane uvjete za obnašanje dužnosti predsjednika Vrhovnog suda i samim tim je kvalificiran biti kandidat – ustvrdio je u srijedu, tijekom gostovanja na N1 televiziji, predsjednik parlamentarnog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Ustvrdivši da Zakon o sudovima nije smanjio ustavne ovlasti predsjednika Republike Hrvatske, već pomogao i njemu i Saboru i stručnoj javnosti da doista valoriziraju tko je od prijavljenih kandidata doista najbolji.

– Mi u HDZ-u od prvog dana govorimo da nemamo kandidata. Čuli smo stav Opće sjednice Vrhovnog suda. U vladajućoj većini ćemo nakon nekoliko dana sjesti i odlučiti tko je po nama najbolji kandidat. Na Odboru za pravosuđe suglasnost mogu dobiti svi kandidati, potporu mogu dobiti jedan ili dva kandidata, ili se u četvrtak uopće ne mora glasati. Glasanje se može i odgoditi. Mi ćemo ocijeniti prema vlastitim kriterijima tko je za nas najpovoljniji kandidat – poručio je Bačić.

Najavivši mogućnost da se toliko očekivani “dan D” ipak – odgodi.

Autor : M. M.