Izvor slike: Jutarnji list

Sinoć su stotine Trumpovih pristaša upali u zgradu američkog Kongresa u Washingtonu. Smrtno su stradale četiri osobe, objavila je washingtonska policija.

Američki Senat je u srijedu navečer nastavio sjednicu na kojoj treba potvrditi pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nakon četverosatnog prekida zbog nasilnog upada Trumpovih pristaša na Capitol.

Izvor slike: Jutarnji list

Potpredsjednik Mike Pence je u obraćanju na početku sjednice izrazio je žaljenje zbog ovog “crnog dana” i osudio je “nasilje”.

– Obranili smo naš Kapitol. Zauvijek ćemo biti zahvalni svima koji su ga branili, a onima koji su sijali kaos – niste pobijedili, nasilje nikad ne pobjeđuje, sloboda pobjeđuje, a ovo je još uvijek narodni dom.

Svijet će ponovno svjedočiti otpornosti i snazi naše demokracije nakon nasilja i vandalizma bez presedana.

Neka Bog blagoslovi zakone, ranjene i sve nove heroje, sve koji ovdje službuju i štite nas. I neka Bog blagoslovi SAD. Vratimo se natrag na posao!, rekao je Pence nakon čega je uslijedio dugi aplauz.

“I nakon nasilja i vandalizma kakvi nisu viđeni na ovom Capitolu, izabrani zastupnici naroda Sjedinjenih Država ponovo su se okupili, istog dana, kako bi branili Ustav”, istaknuo je Pence.

Izvor slike: Jutarnji list

Prema neslužbenim informacijama više američkih medija, u Bijeloj kući se spremaju nove ostavke. Među onima koji ih razmatraju je i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien. Službeno je potvrđeno da je ostavku dala zamjenica šefice odjela za odnose s javnošću Sarah Matthews.

Američki državni tajnik Mike Pompeo, vjeran suradnik republikanskog predsjednika, osudio je nasilje Trumpovih pristaša.

– Putovao sam u mnoge zemlje i uvijek sam se zauzimao za pravo svakog čovjeka da mirno prosvjeduje za svoja uvjerenja i za svoje interese, napisao je državni tajnik na Twitteru.

– No nasilje, ugrožavanje sigurnosti drugih ljudi, pa i onih koji su zaduženi za sigurnost svih nas, nedopustivo je i kod nas i u inozemstvu, istaknuo je.

Izvor slike: Jutarnji list

Bivši američki predsjednik Barack Obama poručio je da je njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump potaknuo nasilje na Kapitolu.

“Povijest će pamtiti današnje nasilje u Kapitolu, potaknuto aktualnim predsjednikom koji nastavlja neutemeljeno lagati o ishodu izbora, kao trenutak velike sramote za našu naciju”, rekao je Obama.

AUTOR: Jutarnji list