Izvor slike: Otvoreno.hr

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su predstavnici HDZ-a, SDP-a, Domovinskog pokreta, Mosta i HSLS-a te se opet povela rasprava o nužnim ekonomskim mjerama u vrijeme korona virusa.

Dok je većina predstavnika oporbenih stranaka ponudila neka svoja rješenja i ideje za reformu hrvatskog gospodarstva, bjelovarski gradonačelnik i šef HSLS-a Dario Hrebak nije se baš najbolje snašao u ovoj raspravi te je na konkretno pitanje voditelja kazao kako se slaže s većinom stavova svojih sugovornika, ali kako je ipak najbitnija transparentnost.

Kakve to veze ima s ekonomijom i očekivanom krizom koja se očekuje krajem godine, Hrebak nije znao objasniti.

U svojoj izbornoj kampanji na listi HDZ-a, gradonačelnik Bjelovara isticao je transparentnost kao svoj glavni adut koji će HSLS donijeti u HDZ, iako se sam Hrebak sramio što mu je koalicijski partner HDZ.

Podsjetimo, sredinom lipnja u Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji osvanuli su neobični Hrebakovi jumbo plakati gdje se uz njegov lik i djelo, nigdje ne spominje njegova matična stranka HSLS, a kamoli HDZ na čijoj je listi. Zlobnici bi mogli reći da se bjelovarski gradonačelnik stvarno stidi što mu je koalicijski partner HDZ pa je odlučio obmanuti svoje birače kao da se radi o privatnoj kampanji nezavisnog kandidata koji preferencijalno skuplja glasove.

Prije nekoliko dana Dario Hrebak i Radimir Čačić najavili su osnivanje zajedničkog kluba zastupnika u 10. sazivu Hrvatskog sabora – Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista. Predsjednik HSLS-a istaknuo je važnost parlamentarne pozicije obiju stranaka i zajednički stav da interes građana Hrvatske treba biti ispred bilo kakvog stranačkog ili parcijalnog interesa. Moguće da se Hrebak stvarno stidi što je ušao u sabor visoko na listi HDZ-a pa se sad želi odmaknuti od njih.

Iako je nedavno tvrdio da je on na čelu HSLS-a zadužen da HDZ-u i Andreju Plenkoviću isporuči transparentnost, od tog izbornog obećanja zasada još ništa nije realizirano niti je premijer Plenković najavio reformu državne uprave ili jedinica lokalne/područne (regionalne) samouprave po uzoru na Bjelovar.

AUTOR: Redakcijski tekst