DANAS je u Hrvatskoj zabilježeno 1237 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o najvećoj dnevnoj brojci od sredine svibnja, kad je završavao treći val.

Situaciju s epidemijom je za Novu TV komentirala Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka.

Pavić Šimetin navodi kako je najveći skok u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji.

“Posebno žarište i poseban razlog za ovakav veliki skok novih zaraženih kakav imamo danas – nemamo, ali iza nas je razdoblje u kojem imamo porast. Nadamo se da će ovaj broj biti izoliran i da ćemo se vratiti na nešto niže brojke sljedećih dana”, kazala je Pavić Šimetin.

“Prerano je da bi se moglo govoriti o efektu otvaranja škola i kafića”

Na pitanje novinara radi li se o brojkama koje se pokazuju nakon otvaranja škola i kafića, Pavić Šimetin odgovara: “To je sad prerano da bi se moglo govoriti o efektu otvaranja škola, isto se odnosi na ugostiteljsku djelatnost.”

“Možemo se nadati da je slučajno i da ćemo se vratiti u nekakve niže brojke”, dodala je Pavić Šimetin.

“Teško je očekivati da ne bude crveno”

Za novu koronakartu koja će biti objavljena u četvrtak se nada da će biti bolje od crvenog: “S obzirom na brojke koje smo imali do nedjelje, teško je očekivati da ne bude crveno”, navodi.

O postrožavanju epidemioloških mjera kaže da Stožer svakodnevno razmatra situaciju i mjere.

“Teško je reći koje bi mjere uopće mogle doći u obzir”

“Ova neka otvaranja su posljedica nužnosti. Došlo je takvo godišnje doba kad treba krenuti u školu, kad se ne može inzistirati na događanjima i djelatnostima isključivo na otvorenom. Zato su otvaranja. Teško je reći koje bi mjere mogle uopće doći u obzir, ali u svakom slučaj – sve se razmatra”, objasnila je Pavić Šimetin.

Kaže kako nije moguće da se sve mjere ukinu. “O tome se može razgovarati na razini ‘vjerojatno’ ili ‘možda’, ali na razini ozbiljne odluke se ne može razgovarati”, rekla je.

“Što su znakovi bolesti teži, to je širenje zaraze jače”

O novim uputama za vrtiće i škole navodi kako se situacija treba sagledati kakva je bila u svakom pojedinom slučaju.

“Različito je ako je dijete imalo izražene simptome bolesti dok je bilo u vrtiću jer znamo da, ne samo djeca, kad imaju simptome bolesti – više šire zarazu na druge”, objasnila je i dodala: “Što su znakovi bolesti teži, to je širenje zaraze jače.”

“Ako dijete kiše i kašlje, jače širi zarazu nego ako nema znakova bolesti. Još i taj čimbenik treba uzeti u obzir i onda prema tome epidemiolog donosi odluku”, rekla je Pavić Šimetin.

“S obzirom da mala djeca puno manje šire zarazu, pogotovo prema odraslim osobama, onda je moguće i postupiti tako da ne moraju svi u samoizolaciju”, rekla je Capakova zamjenica.

Apel odgajateljima: Cijepite se

Za odgojiteljice kaže kako s njima treba vidjeti je li i koliko je pojedina odgojiteljica bila u kontaktu s bolesnim djetetom.

“Ako je bila u kontaktu s bolesnim djetetom, onda bi trebala ići u samoizolaciju. To, naravno, ako nije cijepljena ili ako nije preboljela unazad devet mjeseci. To je ujedno i apel svim odgajateljima – moraju se cijepiti”, istaknula je Pavić Šimetin.

“Djeca moraju nositi masku i to upravo zbog djece koja ne mogu”

Na pitanje novinara o djetetu koje odbija nositi masku u višim razredima osnovne škole navodi da, ako dijete dođe u školu i nema zdravstvene prepreke za nošenje maske koje utvrđuje školski liječnik i daje za to potvrdu – ono mora imati masku.

“Sva druga djeca moraju nositi masku i to upravo moraju nositi masku zbog te djece koja su bolesna i ne mogu je nositi. Prema tome, takvo dijete ne može ići u školu”, zaključila je Pavić Šimetin.

Autor : redakcija hr-vjesnik