HRVATSKA je danas evidentirala 1835 novozaraženih. Zamjenica Krunoslava Capaka iz HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za Novu TV je objasnila zašto dolazi do porasta broja novih slučajeva. 

Foto: hr-vjesnik

“U gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji porast broja novih slučajeva povezan je s povratkom građana na radna mjesta, dok se u Splitsko-dalmatinskoj županiji još uvijek organizira veliki broj događanja”, kaže.

Na upit možemo li se nadati da je ovako veliki broj novozaraženih vrhunac ovog vala, kaže:

“Teško možemo reći da je baš sad ovo vrhunac (četvrtog vala), zato što imamo jaku uzlaznu krivulju. To je nekakvih 75 posto porast u odnosu na ona dva tjedna prije toga. Možemo se nadati da će vrlo brzo doći vrhunac i da će onda brzo krenuti nizbrdo”, komentirala je te dodala da vrhunac očekuje kroz nekoliko tjedana.

Očekuje se ipak manji broj zaraženih nego u prethodnom valu. “Manji broj bi mogao proizaći jer je više od 50 posto odrasle populacije cijepljeno. Oni ipak će puno teže i rjeđe oboljeti, a ako se i zaraze, daleko su manji ishodi da završe u bolnici ili s težim oblikom kliničke slike”, kaže.

Od današnjeg broja novooboljelih, necijepljeno je 82 posto. Prošloga tjedna 75 posto necijepljenih bilo je hospitalizirano i na respiratorima. “Daleko manji udio je onih koji su cijepljeni, i na respiratoru i hospitaliziranih”, komentirala je. Kroz nekoliko dana će u priopćenjima Stožera biti dostupni podaci o udjelu necijepljenih među zaraženima, hospitaliziranima i onima na respiratoru.

Autor: hr-vjesnik