Šef hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na presici Stožera najavio je da ćemo se vjerojatno cijepiti trećom dozom cjepiva protiv koronavirusa.

Capak o trećoj dozi cjepiva

“Vjerojatno je da će se cijepiti s trećom dozom, neke zemlje su to već počele, kao što su, primjerice, Turska i Mađarska. No to je u rijetkim slučajevima, nakon dvije doze kineskog cjepiva, koje je manje učinkovito. Nitko ne zna u ovom trenutku kada ćemo početi s trećom dozom. Neke studije pokazuju da možda neće biti potrebna treća doza. Međutim, po mišljenju epidemiologa HZJZ-a s kojima svakodnevno komuniciram, vrlo vjerojatno je da će biti ta treća doza, naročito za imunokompromitirane”, rekao je Capak.

Cijepljenje trećom dozom komentirala je i Markotić.

Cijepljenje trećom dozom komentirala je i Markotić.

“Jučer se o tome raspravljalo i danas će se raspravljati na ekspertnoj skupini Europske komisije, gdje ću i ja biti. Jučer je rečeno da za sada nitko nema relevantnih studija koje bi kazale da se treba ili ne treba cijepiti trećom dozom. Zasad nema razloga da se ide u to, ali prate se studije većine zemalja, najveći će broj podataka dolaziti iz zemalja s najviše stanovnika.

Prema nedavnim studijama koje su analizirale stanice odgovorne za pamćenje infekcije, vidi se da je na cijepljenje jako dobar odgovor i memorija. Prati se delta varijanta, proizvođači razmišljaju da u iduću generaciju cjepiva uključe i deltu. Preporuka bi onda bila docjepljivanje novom generacijom, uglavnom za starije s teškim bolestima ili imunokompromitirane”, rekla je Markotić.

Autor. M.M.