Hrvatska je ostala u narančastoj zoni na europskoj korona-karti.

Narančasta boja znači da druge zemlje neće uvoditi ograničenja za sve svoje sugrađane koji se vraćaju s godišnjih odmora. Postojeće mjere istječu za nekoliko dana, a Stožer ih zasad nema namjeru mijenjati. 

“Ono što je važno naglasiti – mi imamo najpovoljniju situaciju od svih turističkih zemalja Europe, ali i mnogih drugih. Mi u ovom trenutku ne planiramo nove mjere, ove postojeće će se produžiti do 15. rujna. Mi razmišljamo dalje o široj upotrebi covid-potvrda”, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak .

Covid-potvrde

Očekivanja su da četvrti val neće dugo trajati i neće biti velikog rasta broja novozaraženih. Hoće li se potvrde uvoditi za svakodnevni život? 

“Nismo razmišljali da ih uvedemo za šoping-centre, dućane, kafiće, restorane… Ali opcija ostaje otvorena.” Također, razmišlja se da covid-potvrde budu iskorištene i u zdravstvenom sektoru i sektoru socijale. “Kao što djelatnici ne bi trebali zaraziti pacijente, tako pacijenti ne bi trebali zaraziti djelatnike”, rekao je.

Razmišlja se i o ograničenju upotrebe testiranja. “U jednom momentu treba prekinuti s besplatnim testiranjima asimptomatskih, kao stimulaciju cijepljenja”, objasnio je.

Cijepljenje u školama

“Mi svakako podržavamo cijepljenje djece od 12 do 18 godina – što sad imamo mogućnost s Pfizerom, a uskoro ćemo imati i s Modernom”, izjavio je. Trenutno razgovaraju o tome da se djeca završnih razreda srednjih škola najprije cijepe, a onda i srednje škole u kojima zbog prirode posla dolazi do kontakta s više ljudi – medicinske, ugostiteljske škole… 

“Mi pozivamo i sve druge koji žele da dođu na cijepljenje skupa sa svojim roditeljima, pa se mogu i roditelji cijepiti jer ta mogućnost sada postoji”, objasnio je.

Treća doza 

Capak je otkrio da intenzivno razmišljaju o cijepljenju trećom dozom. 

“Dakako, razgovaramo intenzivno o tome. Stav Europe je prilično konzervativan po tom pitanju. Mi razgovaramo o tome, zasad nemamo postavljenu infrastrukturu, mogućnost da se bilježi treća doza. Na tome također radimo i mislim da će uskoro postojati takva mogućnost”, naveo je i dodao da će se epidemiolozi dogovoriti koje vulnerabilne skupine će prve biti na redu. “To će biti vrlo brzo”, zaključio je.