Čanak: Koliko je ruskih tajkuna umrlo neprirodnom smrću? Vučić je u teškoj poziciji

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, kazao je za N1 da će se Milorad Dodik, ako izgubi utrku za dužnost predsjednika Republike Srpske, naći pod brojnim istragama i tada će pobjeći u Beograd.

Dodaje da bi zbog narušenog odnosa sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Dodikova “izlazna strategija” mogla biti i zaobilaženje Beograda i direktni bijeg u Rusiju.

Čanak je upitan urušava li se Vučićeva politika.

“Nije tu stvar u tlu njegove politike, nego u odustajanju od sjedenja na dvije stolice. S jedne strane biti dobar s Moskvom od koje je Srbija energetski ovisna do mjere da je to kolonijalni položaj, a s druge strane biti dobar s Europskom unijom nije samo pitanje političke odluke, nego velika većina vanjskotrgovinske razmjene je s Unijom. Treba vidjeti sada i koliko će boljeti. Rusi su tu beskrupulozni i posegnut će za brutalnim mjerama”, kaže Čanak.

Kaže da je Vučić u najtežoj situaciji u kojoj može biti

Upitan je koje su to mjere. “Jeste li primijetili koliko je ruskih tajkuna i visokih dužnosnika pomrlo neprirodnom smrću posljednjih mjeseci? Vučić se nalazi u najkompliciranijoj situaciji u kojoj može biti”, odgovorio je.

Kaže da je Vučić ugrožen.

“On je trenutno najjači čovjek u Srbiji i o njemu ovisi što se događa u ovoj zemlji. On na “vezi” ima mnoge političare u regiji – Crnoj Gori i sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini (Republika Srpska). Rusima su Srbija i ova regija izuzetno važni, dok je ovdje nestabilno i nered, dotle Rusija ima mogućnosti kockati se s ovim prostorom”, kaže.

Mogu reći ‘nećemo praviti rat usred Europe, pustit ćemo vam to, ali pod uvjetom da vi nama pustite u Ukrajini’. Onog trenutka kad nemate u Srbiji nekog tko je spremam na te nestabilnosti, jer je Srbija na Balkanu u mogućnosti napraviti velike nevolje, i ako bi se Beograd okrenuo demokraciji i prestao biti Rusija u malom, da ne pretendira na BiH i Crnu Goru, odmah bi se normalizirali odnosi.

Time Rusija gubi svaki utjecaj svjetske sile koja se mora pitati u nekim međunarodnim odnosima. To je suština priče. Ja kad kažem da će Rusi ubiti Vučića, ne pozivam na nasilje, ali kad kažem da treba ubiti Putina, onda kao liječnik govorim o uklanjanju bolesti.

Rusi su potpuno beskrupulozni, što sam svojim očima vidio u Ukrajini gdje su činili ratne zločine. Putinu je potpuno jasno da cijelo čovječanstvo vodi u opasnost, to su stvari o kojima nema razgovora. Planet, sloboda i demokracija se moraju braniti, a Putin je tu prepreka”, rekao je Čanak.

Autor : redakcija hr-vjesnik