Predsjednik stranke Reformisti Radimir Čačić izjavio je uoči koalicijskog sastanka da je preporuka ministra pravosuđa Ivana Malenice da predsjednik RH odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača očekivana, dodavši da ne zna što bi predsjednik mogao odlučiti.

Foto : Screenshot

Ministar Malenica predložio je u četvrtak Uredu predsjednika da odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših šefova jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe osuđenih zbog ubojstva hrvatskog emigranta u Njemačkoj.

“Očekivano. Očekivala se jedna takva odbijenica, argumentacija je sasvim svejedno, moglo se naći i za jednu i za drugu. Politička odluka je takva. Moj stav je od početka bio da su zadnji koji se o tome trebaju izjašnjavati u pokušaju da peru svoju prošlost HDZ i SDP”, rekao je Čačić novinarima uoči sastanka vladajuće koalicije.

“Milanović će morati odlučiti”

Dodaje da ne zna što može očekivati od predsjednika Milanovića, no ističe da bi, da je na njegovom mjestu, ozbiljno razmislio o tome. “Puno je ljudskih argumenata i cijeli niz argumenata koje je iznosio Gotovina da se o tome razmišlja, u ovoj situaciji morat će ozbiljno odlučiti između svojih izjava jučer i postupaka sutra”, kazao je Čačić.

Na upit bi li bilo licemjerno od predsjednika da pomiluje Perkovića i Mustača, a ostala pomilovanja odbije, Čačić kaže da to ne funkcionira tako. “Taj institut ima svoju svrhu, nije bez razloga, mislim da je kriva bila odluka predsjednika načelno”, ističe Čačić.

Optužnice iz Srbije

O optužnicama iz Srbije za ratne zločine kaže da su one dio političke igre koja se vodi. “Mi ne možemo a priori odbacivati krivicu jer ta činjenica da optužnice dolaze iz Srbije ni ne znači da je netko nevin ili kriv. Ako je netko kriv, onda zaista mi moramo poduzeti pravni postupak ovdje i osuditi svaku vrstu ratnog zločina. Međutim iz svega ovoga što sam vidio, ovdje o tome nema ni riječi”, kazao je Čačić.

Dodaje da, bez obzira na to tko otvori temu ratnih zločina, Hrvatska mora na to reagirati. “Naravno, ne na način kako je to otvorio Banožić u slučaju Selak. Optužiti ratnog heroja zbog svojih malih sitnih političkih interesa za ratni zločin, e to je malo previše za ministra obrane”, zaključio je Čačić.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac također je komentirao preporuku Ministarstva pravosuđa, kazavši da je ona očekivana, ali da je sve ionako u rukama predsjednika Milanovića.

Autor : redakcija hr-vjesnik