HRVATSKU je sablaznilo ubojstvo koje se u nedjelju dogodilo u samom centru Rijeke, usred bijela dana. Ubijena je 67-godišnja žena, a za ubojstvo je osumnjičen 36-godišnji Roman Brnada, ulični pjevač koji je nedavno nastupao u Supertalentu.

Foto : hr-vjesnik

Tko je ubijena žena još uvijek službeno nije poznato, no kako doznaje Index, na mjestu zločina pronađeni dokumenti koji pripadaju D.K. Ona ima prebivalište prijavljeno u Slavoniji, no u zadnje vrijeme živi u Rijeci. Ondje, međutim, nije bila prijavljena. S ubojicom se poznavala s riječkih ulica. Policija još utvrđuje njezin identitet jer bliže obitelji do koje bi se moglo doći nema, a kako smo doznali, pretučena je praktički do neprepoznatljivosti.

Snimka otkriva kako je počinjen stravičan zločin

Index je u posjedu snimke s nadzorne kamere kafića Pin u kojem se dogodilo ubojstvo. Snimku zbog brutalnosti onoga što se na njoj vidi, kao i zbog smrtnog ishoda žrtve nećemo objaviti, no one otkivaju kako je točno počinjen stravičan zločin. Brnadin napad na ženu u kafiću u neposrednoj blizini riječkog Korza počeo, prema podacima sa snimke, u 14:40 sati. 

Na snimci se vidi kako Brnada ustaje sa stolca i divljački nasrće na ženu koja je sjedila nasuprot njemu i bila je udaljena otprilie metar i pol. Primio ju je objema rukama za glavu i krenuo se hrvati s njom. U tom trenutku prvp priskače konoba koji podivljalog 36-godišnjaka svaki s jedne strane pokušava odvojiti od 67-godišnjakinje. 

Tri muškarca nisu uspjela odvojiti Brnadu od žrtve

Desetak sekundi kasnije uključuje se još jedan muškarac koji s druge strane pokušava odvojiti Brnadu od žene koji je napao, no ni dvojica je ne uspjevaju iščupati iz Brnadinih ruku. Na snimci se vidi kako Brnada u jednom trenutku uspijeva šakom zamahnuti prema nesretnoj ženi.

25 sekundi nakon što je divljački napad krenuo dolazi i treći muškarac koji pokušava spriječiti Brnadu. Sada trojica ljudi Brnadu uspijevaju odvući metar prema ulaznim vratima, no on i dalje u stisku drži ženu koju je napao. Konobar i muškarac koji se posljednji pridržio pokušaju da razdvoji napadača od žrtve u tom se trenutku udaljavaju i ostaje samo jedan muškarac koji u jednom trenutku odvaja Brnadu od žene, no samo na trenutak.

Brnada obara ženu na tlo iza šanka i kreće joj divljački skakati po glavi. To traje više od 15 sekundi

Brnada se tada izvlači i pritom zamahuje rukom prema muškarca i zatim obara ženu na tlo iza šanka. Nakon toga više nitko ne pokušava spriječiti ono što se dalje događalo, a upravo to što se dalje događalo je, po svemu sudeći, 67-godišnjakinju stajalo života. 

Brnada je naime krenuo divljački skakati po glavi žene koju je srušio na tlo iza šanka. To je trajalo više od 15 sekundi. Muškarac koji je najduže pokušavao odvojiti Brnadu od žrtve je samo u jednom trenu pogledao što se događa i otrčao, moguće po pomoć. Nakon što je više od 15 sekundi brutalno mlatio bespomoćnu ženu na tlu Brnada je izjurio prema izlazu. 

Nakon ubojstva šetao gol Rijekom

Nejasno je u cijeloj priči što je uopće Brnadu nagnalo da krene u napad i kako nitko nije uspio spriječiti divljačko cipelarenje žene, kao ni bijeg osumnjičenog ubojice s mjesta događaja. On je naime sat vremena kasnije viđen kako šeta gol po riječkom kvartu Belvedere. 

Kriminalističkim istraživanjem policija je utvdila da se 36-godišnjak 6. veljače u jednom od ugostiteljskih objekata na Pavlinskom trgu u Rijeci najprije verbalno sukobio sa 67-godišnjom hrvatskom državljankom, a potom je fizički napao te joj zadao više udaraca u predjelu glave i tijela i potom pobjegao. 

Oko 15:50 policija je zaprimila dojavu građana da je na području Belvedera u Rijeci viđen muškarac bez odjeće, ali po dolasku na mjesto događaja policajci ga nisu zatekli. No ubrzo su shvatili da je riječ o napadaču s Pavlinskog trga. Uhitili su ga oko 18 sati, golog, kada se vratio do mjesta ubojstva.  Nije prižao otpor.

Brnada je privedenna kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva. Dolaskom na mjesto događaja djelatnici hitne medicinske pomoći mogli su samo konstatirati smrt žene.

Nema službene potvrde da su zajedno ušli u kafić

Neki od svjedoka novinarima su rekli kako je Brnada ušao u kafić sa ženom koju je kasnije brutalno ubio, no zasad za to nema nikakve službene potvrde. 

Načelnik policijske uprave Primorsko-goranske Tomislav Dizdar za RTL je kazao da je policija utvrdila da su se ubojica i žrtva od ranije poznavali. 

“Razlika u godinama je očito velika. Koliko smo ustanovili, oni su se poznavali od ranije. Ja bih rekao da je njih povezala ulica, i jedno i drugo”, rekao je.

Tijekom sutrašnjeg dana nad tijelom preminule 67-godišnje hrvatske državljanke bit će obavljena obdukcija u Zavodu za sudsku medicinu. 

Poznanik: Vidio sam ga večer prije, nije bio trijezan

Vladimir Bibić, Brnadinin poznanik, RTL-u Danas ispričao je kako ga je vidio večer prije ubojstva, u subotu oko 22 sata. 

“Noć prije ovoga što se dogodilo, vidio sam ga na Korzu, on je bio ulični pjevač, pjevao je većinom te crkvene pjesme i s dečkima je tamo igrao malo nogomet, ja sam došao, malo žonglirao i kruha sam mu još donio, malo panina i sve je bilo u redu, ali već sam vidio po njemu da nije bio trijezan”, ispričao je Bibić.

Brnadina supruga Bianca Kolompar koja je s njim nedavno nastupala u Supertalentu brani ga pak tvrdnjom da je on dobar čovjek i – vjernik.

“Roman je nadasve dobar čovjek, vjernik, i tijekom 13 godina zajedničkog života nije digao ruku na mene, povisio ton…”, rekla je za Jutarnji. Prepričala je i što se događalo na dan ubojstva. 

“Ja sam u šoku. Ne mogu pojmiti da je tako nešto bio kadar učiniti. Na mene nikada nije digao ruku niti je ikad pokazivao znakove agresije. U nedjelju ujutro bio je na treningu u klubu Lokomotiva. Kako je nekad bio golman, nastavio se rekreativno baviti nogometom. Vratio se oko 12:30 u apartman i rekao da ide do Korza malo svirati te da će nam donijeti ručak. 

Rekli su mi da je prije toga gol hodao po gradu, ali u apartman je tada došao obučen. Nije prošlo puno vremena i policija mi je došla na vrata. Nisu mi rekli što se točno dogodilo, nego su došli po njegovu odjeću, a kasnije i radi pretresa stana u kojem smo živjeli dva tjedna nakon što smo se odjavili iz Zagreba. 

Autor : redakcija hr-vjesnik