Broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 posto, izgubili pravo na ćirilicu


PO nacionalnoj strukturi u Hrvatskoj je porastao broj Hrvata i pao broj Srba, dok je smanjen broj vjernika, uključujući katolike i pravoslavce i porastao broj ateista, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji je objavio novi set podataka popisa stanovništva za 2021.

Rezultati Popisa 2021. pokazuju da udio Hrvata u nacionalnoj strukturi stanovništva iznosi 91.63%, Srba 3.20%, Bošnjaka 0.62%, Roma 0.46%, Talijana 0.36% i Albanaca 0.36%, dok je udio ostalih pripadnika nacionalnih manjina pojedinačno manji od 0.30%.

Broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 posto

U Vukovaru je broj pripadnika srpske manjine pao ispod 30 posto. Prema popisu iz 2011. godine bilo ih je 34.8 posto (15.881), dok ih je prema novom popisu 29.73 posto (14.605).

S obzirom na to da je srpska nacionalna manjina prema novom popisu pala ispod jedne trećine više ne ostvaruje pravo na ravnopravnu službenu uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici te nacionalne manjine. Naime, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina iz 2002. ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice.

Vukovarsko-srijemska županija je inače i županija koja je izgubila najviše stanovnika u zadnjih deset godina – čak petinu, odnosno 20.28%.

Penava: Ovo je dokaz da je netko na prošlom popisu prikazao lažne podatke u Vukovaru

Komentirajući pad od pet posto Srba u Vukovaru Ivan Penava odbacuje mogućnost iseljavanja, već proziva popisivače iz 2011. za lažne podatke i manipulaciju, prenosi N1.

“Ti podaci su na tragu onoga što već više od 10 godina govorimo. Podaci govore u prilog tome da je popis stanovništva obavljen po prošlom popisu netočan i ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju u Vukovar implementirati lažne podatke, dovesti do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno jer je netko eksperimentirao s lažnim podacima.

Naša tragedija u Hrvatskoj je da je nas 400 tisuća manje u državi, da ljudi bježe glavom bez obzira. To se reflektira u svim gradovima. Na to još nadolijevati tematiku koja u realnim brojakama nema mjesta govori samo o malicioznosti razmišljanja nekoga tko je htio nametnuti prava koja nikad nije ni imao.”

Na pitanje odakle informacija da su podaci iz 2011. lažni, Penava objašnjava:

“Popis stanovništva koji je u Vukovaru proveden prošle godine, za njega sam bio nadležan. Bio sam prva osoba u hijerarhiji za korektnost popisa. Tko je bio 2011. i kakvi su mehanizmni bili, zašto se pustilo to na taj način, nisu smjeli dozvoliti da se buši bilo gdje u Hrvatskoj. Nismo smjeli dopustiti da se na tako ozbiljnoj stvari netko igra. I tad smo iznijeli podatke da nas nema 28.000 u Vukovaru, da nas je oko 23.000.

Nažalost RH nam nije osigurala istinu i točne podatke, to smo ovaj put napravili kako je trebalo, vratili smo mir u grad Vukovar. Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu. Nažalost konotacije odljeva stanovništva je nešto što je gotovo primjer za cijelu Hrvatsku. Vlada se ne bavi tim problemom. Dok se brine o stranačkim uhljebima, resursi zemlje nisu na raspolaganju hrvatskom narodu i zato imamo negativne trendove.”

Autor : redakcija hr-vjesnik