Izvor slike: Net.hr

Prije desetak godina malo je HDZ-ovaca znalo tko je Milijan Brkić, no s povratkom Tomislava Karamarka i njegovim preuzimanjem stranke popularizirao se i Vaso. U eri svojeg, danas bivšeg prijatelja Karamarka, Brkić je stasao u jednoga od najutjecajnijih članova vladajuće stranke, i to do te mjere da su mu se pripisivale mitske sposobnosti. Brkić je bio taj zbog kojega su vojske HDZ-ovaca prije nešto više od pet godina stajale u redovima ne bi li Kolindu Grabar-Kitarović instalirali na Pantovčak, Brkić je u svakom trenu mogao utjecati na masovnu mobilizaciju HDZ-ovaca, on je slovio za tipa koji vlada čuvenim HDZ-ovim terenom.

Njegov je utjecaj počeo blijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora, a stranački izbori potpuno su demistificirali Brkića i njegov utjecaj na terenu. Postalo je očito da on u stranci više nije najvažnija karika. Potučen je do koljena, prepričavaju s kratkim vremenskim odmakom Plenkoviću bliski HDZ-ovci koji naglašavaju da je šefu stranke u kampanji cilj bio i Brkić, s kojim ratuje od početka mandata.

To je potvrdio Plenković dan nakon izbora u HDZ-u, smijenivši Brkića s pozicije zamjenika predsjednika Sabora. Njegovo mjesto pripalo je Plenkovićevu čovjeku za Dalmaciju Anti Sanaderu. Oni nešto upućeniji u odnose unutar HDZ-a tvrde kako je Brkićev debakl na unutarstranačkim izborima tek prva stepenica Plenkovićeva okršaja s njime. Kada se situacija primiri, a HDZ se počne ozbiljnije pripremati za parlamentarne izbore, Plenković se planira potpuno distancirati od Brkića i njegovih kadrova u HDZ-u, na njega šef Vlade navodno namjerava prebaciti odgovornost za većinu grijeha zbog kojih je stranka u javnosti negativno percipirana. Ograđivanje od Brkića i marginalizaciju kako njega, tako i šačice njegovih kadrova šef stranke predstavit će kao borbu protiv klijentelizma i korupcije, a nije nemoguće da mu u svemu tome u pomoć priskoči i novi glavni državni odvjetnik.

Izvor slike: Pogled.ba

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je povlačenje s nacionalne političke scene na koju, doduše, nije ozbiljno ni zakoračio. Budući da Penava slovi kao Brkićev kadar, u HDZ-u se već govori kako on neće biti Plenkovićev izbor za vukovarskoga gradonačelnika na lokalnim izborima iduće godine. Kraj Milijana Brkića kraj je jedne ere u HDZ-u, stranci koja će se s Plenkovićem nedvojbeno definirati kao stožerna opcija desnog centra, a on će ostati upamćen, ako ništa drugo, po svojoj zanimljivoj biografiji i impresivnom ratnom putu.

Brkić ne odustaje, tvrde oni koji ga poznaju, no problem je u tome što ga više nitko ne pita, a više ga po svemu sudeći nitko i ne treba. Vratiti dite materi rečenica je koja u HDZ-u nije dovoljno jako odjeknula, ali je pokazala da pljeskanja HDZ-ovaca mogu biti itekako varljiva. Kroz HDZ je Brkić ostao bez prijatelja Karamarka, a sada ga, kakve li ironije, čeka njegova sudbina, i ko za vraga ni u njegovu slučaju nitko se neće ni osvrnuti, pa ni oni koji su ga do jučer tapšali po ramenu, jer da, doista, pljesak HDZ-ovaca je varljiv i traje onoliko dugo koliko traje moć pojedinih stranačkih lidera.