Izvor slike: Tportal

HDZ je jučer objavio svoj izborni program, a na sadržaj istog ubrzo je reagirao Hrvoje Bujas, predsjednik udruge “Glas poduzetnika”. Posebno ga je “nažuljala” točka HDZ-ovog programa, a na inicijativu Hrvatske gospodarske komore (HGK) u kojoj se spominje uspostava “web booking portala privatnog smještaja s provizijom do pet posto”.

U objavi na Facebooku Bujas je ustvrdio da su “HGK i HDZ u napadu na slobodno tržište”.

Prenosimo dio objave s njegovog facebook profila:

“HGK i HDZ u napadu na slobodno tržište!”… “ekonomsku suverenost” države, koja će se postići, tvrdi HDZ, i uspostavom “web booking portala privatnog smještaja s provizijom do pet posto”… Ako je doista ovo dio programa HDZ-a (a ponukan prijedlogom HGK), vezan uz stvaranje nekakvog booking portala HTZ-a, kojim će se sa do 5% provizijom napadati tržište, moram priznati da nisam davno vidio “socijalističkiji” prijedlog, i jeftiniji populizam, s jedne strane, a s druge strane sam siguran da će već poznati “njihovi frendovi” raditi taj i takav portal koji, da budemo jasni, možda realno vrijedi nekoliko stotina tisuća eura, a u njihovoj varijanti očekujem i cijenu preko pet milijuna eura.

No osim što je diskutabilno zakonski da li uopće HTZ kao institucija na budžetu države (parafiskalnom, naime, HTZ svoje poslovanje financira kako iz boravišnih pristojbi, tako i iz tzv. “članarina”, te iste članarine su naravno parafiskalni prisilni namet mnogim tvrtkama koje nemaju nikakve veze s turizmom, pa tako npr. neke tvrtke koje se bave preradom drveta ili pak tekstilom plaćaju i po 40-50.000 kuna godišnje i više, a naime, plaća se HTZ-u na bazi, pazite sad, prometa, a ne vaših prihoda, tako da možete i godinu završiti u gubitku, možda baš i zbog te, nazovi članarine), upitno je zašto bi netko s praktički proračunskim sredstvima radio nelojalnu konkurenciju na tržištu!

Neka gospoda iz HDZ-a krenu u svoj poslovni pothvat, sa svojim novcem i izađu na tržište i pokušaju s provizijom od 5% napraviti jedan takav portal i biti profitabilni. Neka to rade sa svojim novcima, nazovu ga recimo – #HDZbooking, zaposle ljude, plate kampanju (ponajprije Googleu), rade na SEO-u itd. Gdje je HTZ sada? Što rade? Što uopće rade?

U međuvremenu neka putničkim agencijama smanje PDV na 13%, kao što imaju hoteli, ugostitelji (u segmentu hrane)… neka ukinu plaćanje članarine HTZ-u, neka, do vraga, profunkcionira pravosuđe pa da u nekoliko dana imamo jasna rješenja na Trgovačkom sudu itd… Ali ne, oni najavljuju atak na tržište, i to garantirano loš, tipično uhljebski… Svi na tržištu trebaju imati ista pravila, svi!

Gospodo, radite to sa svojim novcima, a ne svih nas!

Izvor slike: Net.hr (screenshot)

AUTOR: Net.hr