Izvor slike: HR-vjesnik

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, danas je najavio otvaranje granica prema Bosni i Hercegovini i ukidanje obvezne dvotjedne samoizolacije za one koji dolaze iz BiH, javlja Index. Takva bi odluka trebala biti donesena već sutra.

“U fazi smo plesa s virusom, analiziramo na dnevnoj bazi. EU će vjerojatno izaći s preporukama, danas su u tijeku ti razgovori. Vjerojatno ćemo u određenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granice, i kad su u pitanju državljani EU i naše susjedne zemlje. To će značiti ulazak u RH na način da se svi koji ulaze pridržavaju epidemioloških mjera, što više ne bi značilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz BiH. Očekujem to najkasnije sutra”, rekao je Božinović.

Komentirao je i eventualne nove mjere s obzirom na veći broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

“Više-manje su se sve zemlje otvorile. Gasit ćemo žarišta gdje se pojave, ali ako imamo lokalna žarišta ne znači da se mjere trebaju primjenjivati na području cijele zemlje. Cilj je da se donose izbalansirane mjere, vjerujem da ćemo opet pokazati da smo među najboljima”, rekao je Božinović, dodajući kako ovo nije švedski model.

Referirao se i na potez Ustavnog suda kojim su od Vlade zatražena očitovanja o odlukama Stožera civilne zaštite tijekom koronakrize. Tvrdi kako su sve Vladine odluke u skladu s Ustavom i zakonom. “Donijeli smo zakon da bi Stožer mogao biti čim prije u funkciji i kako bismo počeli donositi odluke za prvi nalet koronavirusa, prošao je sve klubove i saborsku proceduru. Sabor je u ekspresnoj proceduri ovlastio Stožer za donošenje odluka za koronakrizu”, kazao je Božinović i ustvrdio da su sve odluke “donesene na temelju struke”.

Obzirom na pojačano širenje koronavirusa u Hrvatskoj, javnost je već počela kritizirati ovu odluku Nacionalnog stožera, smatrajući da se ukidanjem ove mjere pogoduje nekim političkim opcijama čiji dobar dio glasača dolazi iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, a sve u cilju da glasaju na parlamentarnim izborima koji će se održati u nedjelju 5. srpnja.

AUTOR: HR-vjesnik