Izvor slike: Kamenjar.com (screenshot)

Nije potrebno ništa skrivati iza fraze ‘čelni ljudi’, jer ideju o dovođenju Matjaža Keka za trenera Dinama iznio je klupski savjetnik Zdravko Mamić, koji je osobno kontaktirao slovenskog izbornika kazavši mu da sjedne na maksimirsku klupu.

– S Matjažom sam održavao kontakt sve ovo vrijeme nakon što je otišao iz Rijeke. Čestitao sam mu kad je inauguriran za izbornika slovenske reprezentacije, kao što sam ga nazvao uvijek kad bi Slovenija pobijedila – krenuo je Zdravko Mamić svoj intervju za Sportske novosti.

“Matjaž, sjećaš li se što sam ti rekao u Dubaiju, sad je trenutak za tvoj dolazak u Dinamo!”.

– Dodao sam da ga želimo svim srcem, te da nema nikakvih drugih kandidata, da želimo isključivo njega. Bilo mu je drago i tražio je time-out kako bi to iskomunicirao sa Slovenskim savezom. Znači da je i kod njega postojala želja za dolaskom u Dinamo. Sve drugo ne bih elaborirao jer ne znam, to znaju Kek i predsjednik Slovenskog nogometnog saveza Radenko Mijatović. Matjaž Kek nas je pristojno obavijestio da ostaje izbornik Slovenije. Inače, u vrijeme njegovog time-outa, nekoliko puta se čuo s mojim bratom Zoranom, razgovarali su o nekim potezima koje bi Dinamo trebao napraviti, primjerice, o početku priprema i odmoru igrača, nekim kadrovskim rješenjima. Mogu samo kazati da mi je žao što se njegov dolazak nije realizirao, ali moje poštovanje i simpatija prema Keku ostaje. Možda niti jednog trenera u povijesti nismo tako željeli kao njega, a on je prvi trener koji je odbio Dinamo – kazao je Mamić.

– Ja bih pješke otišao po Niku Kovača u Njemačku i donio ga na ramenina. Ali, gotovo sam siguran da on ne bi prihvatio ponudu Dinama. No, ne bih htio da se oko toga napravi trakavica, on je sigurno čovjek koji spada u kategoriju trenera ‘teškaša’ koje mi želimo. No, mislim da to nije realno, da su njegove ambicije negdje drugdje. Ne usudim se niti okrenuti njegov broj – rekao je Zdravko Mamić u razgovoru za SN onda se nadovezao na drugog trenera kojeg iznimno “cijeni”.

– Znate, ja bih silno želio da se vrati Vahid Halilhodžić! On je jako dobro surađivao sa Zoranom, cijeni naš klub, ima jako puno prijatelja u Dinamu, ali ne znam koliko je to realno jer kao izbornik Maroka ima spektakularnu plaću koja se mjeri u dva-tri milijuna eura. Ne da mi sad nekoga molimo, nećemo prostituirati instituciju Dinama, koji je veliki klub, ali i te ljude koji su apsolutno veliki treneri. No, sigurno su to treneri koji imaju kvalitetu za Dinamo.

– Sve su to dobri treneri, ali ja isključivo Niku Kovača i Vahida Halilhodžića doživljavam kao ‘teškaše’!

Podsjetimo, Halilhodžić se u Maksimiru zadržao manje od godine dana, no u tih desetak mjeseci koliko je bio trener Dinama ostavio je dubok trag. I dan danas se njegovo ime u Zagrebu izgovara s dubokim poštovanjem, a tko zna kako bi se tadašnji Dinamo razvijao da je Vaha ostao na klupi duže. No, previše toga između njega i Zdravka Mamića nije ‘sjelo’ te je Vaha krenu dalje.

Zanimljivo, Zdravko Mamić nakon što je Halilhodžića ružno potjerao iz kluba, sada ima obraza zagovarati njegov povratak.

Izvor slike: Tportal

Mamić je Vahu istjerao iz kluba možda i na najružniji mogući način kao ni jednog trenera, a unazad 15 godina, izmijenilo ih se jako puno.

Vahu su posebno zasmetale Mamićeve verbalne eskapade, koji nije birao riječi kada mu se ovaj suprotstavio u namjeri da na poluvremenu s Interom očita bukvicu svlačionici.

– Spominjao mi je majku, a ona mi je svetinja i preko toga ne mogu – rekao je tada Halilhodžić, a sličnu stvar je ponovio i novinarima lista Voix du Nord.

– Znam za njegov brutalan rječnik i da je diktator koji svima voli nametati svoje mišljenje, ali spominjanje majke mu ne mogu oprostiti.

Prije nešto više od godinu dana Vaha je imao razgovor za Sportklub gdje se isto dotaknuo Zdravka Mamića, a njegove riječi zasigurno se nisu svidjele čelnicima Maksimirskog kluba.

‘Zdravko je napravio velike stvari za Dinamo i hrvatski nogomet. Mnogi igrači koji su sudjelovali u povijesnom osvajanju srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji su igrali u Dinamu i to je nešto što je njegova zasluga. Što se tiče atmosfere oko kluba, Dinamo je veliki klub s puno navijača i s te strane je dobro što Zdravko više nije tamo jer velik dio simpatizera Dinama se ne slaže s njegovim idejama. Za klub je najbitnije da ima veliku podršku navijača i to je ono što se polako vraća u Zagreb’, zaključio je tada Vaha u razgovoru za Sportklub.

AUTOR: HR-vjesnik