James Stavridis, bivši glavni zapovjednik NATO-a, rekao je u nedjelju da bi predsjednik Vladimir Putin mogao biti “možda najbolja stvar koja se ikada dogodila NATO-u”.

Foto : Screenshot hr- vjesnik

Stavridis, koji je zapovijedao NATO-om od 2009. do 2013. godine, zaključio je kako je invazija ruskog vladara na Ukrajinu potaknula Zapad da pojača svoju obranu, a kao primjer je naveo povećanje njemačke potrošnje za obranu, koje je objavljeno nekoliko dana nakon što je Putin krenuo u invaziju.

“Proveo sam četiri godine kao glavni zapovjednik NATO-a. Na svakoj konferenciji, svakom sastanku visokih dužnosnika NATO-a, inicirao sam razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i tadašnjom ministricom obrane Ursulom von der Leyen. Govorio sam im: ‘Morate povećati izdvajanja za obranu’, no u četiri godine nisam ništa postigao”, započeo je Stavridis u intervju MSNBC-u.

“Vladimir Putin je možda najbolja stvar koja se ikada dogodila NATO savezu”

“Vladimir Putin je u 48 sati učinio to da Nijemci gotovo udvostruče svoj obrambeni proračun. To je bio pametan potez Nijemaca”, rekao je Stavridis i dodao: “Vladimir Putin je možda najbolja stvar koja se ikada dogodila NATO savezu”, prenosi Business Insider

Njemačka, najjača gospodarska sila Europe, objavila je 27. veljače da će stvoriti poseban jednokratni fond od 100 milijardi eura za vojnu potrošnju. Kancelar Olaf Scholz također je rekao da će godišnji proračun za obranu zemlje povećati na više od 2% BDP-a. Scholz je rekao da su dodatna sredstva namijenjena jačanju vlastite sigurnosti Njemačke i ispunjavanju njezinih obveza prema NATO-u.

Ne vjeruje da bi Putin ušao u rat s NATO-om

Stavridis je slično govorio i u petak za New York Times.

“Vladimir Putin je u tjedan dana učinio za NATO više od svega što mi pada na pamet”, rekao je.

Umirovljeni admiral kazao je i kako misli da je malo vjerojatno da će Putin koristiti nuklearno oružje ili se sukobiti izravno s NATO-om.

“Kada završite u konvencionalnom sukobu, NATO savez nadmašuje Rusiju 15 naprama jedan. Imamo prednost četiri naprama jedan u kopnenim trupama, pet naprama jedan u borbenim zrakoplovima i šest naprama jedan u ratnim brodovima”, rekao je objašnjavajući zašto ne smatra da će Putin ući u rat s NATO savezom.

Autor : redakcija hr-vjesnik