Kandidat HDZ-a na izborima za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović danas je e komentirao novi predmet koji protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića otvara Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Kako smo ranije danas pisali, potencijalni problem nastao je zbog imenovanja Tomislava Lauca, čovjeka koji je donirao Tomaševićevu kampanju s 10.000 kuna, u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak.

Filipović je, upitan za komentar, odmah rekao kako su, “nažalost, nepotizam, netransparentnost i kršenje zakona izgleda postali Tomaševićeva svakodnevica”. Rekao je kako je prvo prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa pri imenovanjima uprave Holdinga, nakon čega je uslijedila, kako ju naziva, “afera javni bilježnik”.

“Sada vidimo da je došlo do imenovanja donatora koji je ujedno i ravnatelj privatne poliklinike u upravno vijeće gradske bolnice Srebrnjak, a pri tome je i saborska zastupnica iz platforme Možemo! reklamirala tu privatnu polikliniku”, rekao je Filipović. Dodao je kako misli da nitko nije očekivao takve stvari od Tomaševića na početku mandata pa napomenuo: “A to je ono koliko znamo za sada.”

Novinarka ga je upitala o navodima Sandre Benčić koja je taman prije njegovog intervjua u Saboru održala presicu na kojoj je pojašnjavala imenovanja u Srebrnjaku, rekavši kako nepotizma i veza nema. Lauc je, kazala je, imenovan u upravno vijeće – što nije uprava bolnice – i za tu će funkciju mjesečno dobivati 750 kuna. “Što bi gospođa Benčić rekla da sam ja ili bilo tko iz HDZ-a napravio takva imenovanja”, pitao je prvo Filipović.

“Ona nažalost pokušava opravdati nešto što se opravdati ne može. Tomašević je dobio izbore jer je obećavao novi model upravljanja gradom, transparentnost, svi smo o tome govorili, a sada, opet nažalost, radi sve suprotno. Ovo je prilika da grad prodiše punim plućima, da svi zajedno krenemo naprijed i mislimo o sugrađanima. Ovo što se sada događa sigurno nije korak naprijed. Sugrađani će se sjetiti što je on govorio, a što danas radi”, kazao je Filipović.

Rekao je i kako ga iznenađuju šutnja Peđe Grbina i Joška Klisovića koji su Tomaševićevi koalicijski partneri. “Oni se ne oglašavaju, a Tomašević im je oteo sve birače na zadnjim izborima. A sada šute”, kazao je. Dodao je i kako mu je nejasno šute li jer su dobili poziciju šefa Gradske skupštine ili im je obećano još nešto. “Očekivao bih od njih jednu žestoku reakciju, a gospođi Benčić bi bilo bolje da korektno izađe i kaže da se ovako ne smije raditi i da će se truditi biti bolji”, kaže. Novinarka televizije N1 mu je tada rekla kako su zvali Klisovića za izjavu, no on im je rekao kako nema vremena jer ima previše sastanaka.

Filipović je komentirao i slučaj javne bilježnice koja je radila ovjeru potpisa i zapisnika s prve skupštine Holdinga i za to primila dvije tisuće kuna honorara. Kako su otkrili novinari, radi se o Ljubici Čaklović, koja je ujedno sestra novog člana Nadzornog odbora Ratka Bajakića. Osim toga je bila i donatorica Tomaševićeve kampanje. Novinarka N1 je Filipoviću rekla kako je Sandra Benčić taj slučaj komentirala rekavši da oni nisu znali za rodbinsku vezu između javne bilježnice i novog člana nadzornog odbora.

“Očekivao bih ozbiljnije objašnjenje, jer je ona donirala 2000 kuna, sestra je zamjenika predsjednika nadzornog odbora i dobila je posao da formalizira to imenovanje i za to joj je isplaćeno 2075 kuna. To nikako nije dobro, ako je napravljeno pogrešno treba jasno priznati i pokušati ne raditi takve greške u budućnosti”, rekao je.

“Svima nama je dosta takvih situacija, nepotizma i netransparentnosti, a nažalost i kršenja zakona. Osobno sam više puta govorio da poštujem Tomaševića, jer ga poznajem iz Skupštine, a jedan od razloga je bio jer sam vjerovao da on nikad ne bi radio ovakve stvari kakve radi sada. Ja sam razočaran njegovim postupcima”, kaže Filipović.

“Ja najoštrije osuđujem takav način postupanja, ne volim kad govorite generalno vi, znate da je mene Bandić nazivao Plenkovićevim skojevcem, da sam ja ikada podržavao bilo kakav oblik takvog ponašanja, on bi mi tepao, ne bi me nazivao kojekakvim imenima”, kaže.

Foto: hr-vjesnik

Autor: hr-vjesnik