Izvor slike: 24sata

Prije par mjeseci najbogatiji načelnik u Hrvatskoj, SDP-ov Mladen Kešer, koji je u imovinsku karticu upisao čak 279 nekretnina, RTL Direktu darovao je livadu uz uvjet da se na nju uknjiži, te su novinari krenuli u put birokratskog labirinta.

Načelnik Općine Kalnik, kao što je Direkt tada izvijestio, naslijedio je brojne šume, oranice, puteve, pašnjake i livade.

Novinari Direkta prvo su pronašli livadu u gruntovnici i katastru i shvatili da se Kešer u katastru vodi kao izvanknjižni vlasnik, a u zemljišnoj knjizi je čak sedam vlasnika, od kojih nijedan nije povezan s načelnikom. Dio vlasnika je livadu, pak, naslijedio od gospođe rođene 1884. godine pa bi novinari zapravo i s njima trebali povesti privatnu tužbu. 

Da bi uopće nešto pokrenuli, shvatili su da prvo moraju o svom trošku izraditi geodetski elaborat, što će, s obzirom na kvadraturu livade od 342 četvorna metra, koštati 8000 kuna. Naknadno su doznali da je pojedinačni upravni postupak još prošle godine pokrenula osoba koja nigdje nije upisana kao vlasnica. 

Izvor slike: RTL, načelnik Kalnika Mladen Kešer i novinarka RTL Direkta

Komentirajući ovaj slučaj pomoćnica ministra Mirela Fučkar je dodala da vlasnik može osporavati vlasništvo ako ima valjane dokumente koji njemu idu u korist ili dokazuju njegovo vlasništvo. 

“Ako ste darovanjem dobili bilo kakvu nekretninu, vi ćete to darovanje prijaviti i podnijet ćete darovni ugovor na nadležni ZK odjel. U tom nadležnom ZK odjelu, ako je moguća provedba, provest ćete ju, a ako je situacija ovakva kakvu kažete, onda je potrebno napraviti usklađenje i taj darovni ugovor predati u katastru gdje će vam oni reći što napraviti s parcelom, ako je ona u nekakvom drugom obliku, da bi bila provedena u zemljišnoj knjizi. Čak će možda biti potrebno ići i u parnicu dokazivanja vlasništva”, kazala je Fučkar. 

Znači, za livadu od 342 m2 RTL Direkt bi potrošio oko 8000 kuna na elaborat, a tu su naravno i sudski troškovi ako bi došlo do tužbe. Trebali bi još platiti i naknadu od 1500 kuna za upisivanje vlasništva gdje također još ima rokova i zavrzlama. Bez 10.000 kuna troškova ne bi prošli, što je, kad se podvuče crta, 10 puta veća vrijednost od darovane livade. 

Nedavno su iz 24sata objavili članak koji također govori o slučaju birokratske zavrzlame koju je doživio Imoćanin kako bi se uknjižio na svoju nekretninu.

Gotovo deset godina trajao je proces otkupa stare kuće u središtu Imotskog zbog kojeg je Imoćanin Milan Katanušić morao pronaći 47 nasljednika. Barem je mislio da ih je toliko.

Broj se višestruko povećao jer su neki umrli, naslijedila su ih djeca, čak unuci. Na kraju se broj popeo na 186 ljudi koji polažu pravo na kuću. No Milana to nije pokolebalo, jer njegova želja, da na staroj Pjaci ima nešto svoje, nije bila tek neka obična želja. 

– Nekad davno su moji preci, koji su jedna od najstarijih obitelji u Imotskom, imali tri kuće tu u blizini, pedesetak metara od ove koju sam otkupio. Obitelj je s godinama te kuće izgubila, nešto je otišlo u dotu, nešto se prodalo… Uvijek sam želio da tu imam nešto svoje. U ovoj kući, koja prema natpisu na njoj datira iz 1755. godine, moj otac je prije 30-ak godina kupio poslovni prostor. Tu nije nitko živio, iznad je sve bilo ruševno i vrlo opasno jer je stalno nešto otpadalo. U toj kući nastala je pjesma ‘Najlipše je misto moje’ Vlade Vicića. Upravo Vicić i njegova obitelj dobili su u nasljedstvo pola četvornog metra – govori Milan. 

Izvor slike: 24sata, stara kuća u Imotskom zbog koje je Imoćanin Milan Katanušić deset godina imao birokratskih zavrzlama

Vicić mu je to darovao, a tih pola kvadrata bili su okidač – odlučio je pronaći druge nasljednike i otkupiti kuću. Milan proteklih deset godina živi u Njemačkoj, gdje ima građevinsku tvrtku, koja se bavi i obnovom starih kuća. Stara kuća koju je odlučio kupiti ima oko 400 četvornih metara, a više od 60 posto nasljednika u njoj je imalo manje od desetine kvadrata, prenose 24sata.

– Samo dva nasljednika živjela su u Imotskom. Ostali su rasuti po svijetu. Kako bi ih našao, kontaktirao sam veleposlanstva, policiju, ma sve sam pokušavao. Primjerice, žena se uda i promijeni prezime pa je ti sad nađi – prepričava Milan za 24sata. 

Proputovao je pola svijeta, od Južne i Sjeverne Amerike, gotovo cijelu Europu… Mnogi od njih nisu ni znali da su nešto naslijedili.

Izvor slike: 24sata

– A još kad im kažeš da je riječ o 0,002 kvadrata… Neki su mi darovali svoje kvadrate, a neki su me ucjenjivali. Jedna žena mi je za 17 četvornih metara tražila 35.000 eura, a to je njezino, ima pravo tražiti koliko god hoće. Ali nikad nisam požalio što sam se u to upustio i nikad nisam pomislio da neću uspjeti – prepričavam nam Milan. 

A bilo mu je sve i pomalo zabavno, čak detektivski. Studirao je pravo pa kaže da se u svemu snašao. Samo na otkup od vlasnika potrošio je 90.000 eura. Ali tu su bili i troškovi odvjetnika, bilježnika, putovanja… 

Sklopio je više od 100 kupoprodajnih ugovora. U kući planira napraviti stanove za najam. Investicija je vrijedna 2,7 milijuna kuna, a proteklih mjesec i pol dana radi se punom parom. U Njemačku se više ne želi vratiti. 

AUTOR: HR-vjesnik