BIVŠA HDZ-ova ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU te aktualna članica Predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac danas je u akciji EU uhićena zbog posla sa softverskom firmom koji je ugovorilo Ministarstvo dok mu je ona bila na čelu. Riječ je o poslu vrijednom 13 milijuna kuna bez PDV-a.

Nedavno je, podsjetimo, objavljeno da policija provodi kriminalističko istraživanje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Kako se tada pisalo, policija je krajem rujna ušla u Ministarstvo s nalogom za pretres. Predmet istraga bio je posao koji je tvrtka Ampelos 2018. godine dobila od Ministarstva regionalnog razvoja, kojim je tada upravljala Gabrijela Žalac. Ampelos je za razvoj Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem potpisao ugovor vrijedan 13 milijuna kuna bez PDV-a.

Ministarstvo je na taj projekt prvo planiralo potrošiti 5.764.800 kuna. Potom su 2017. procijenili vrijednost na 9 milijuna i 860 tisuća kuna, da bi na kraju, 2018., završili na spomenutih 13 milijuna, odnosno 16 milijuna kuna s PDV-om. Prije dobivanja posla tvrtka Ampelos imala je jednog jedinog zaposlenog te se borila s blokadama.

Tko je Gabrijela Žalac?

Foto: hr-vjesnik

Gabrijela Žalac (djevojačko Ivanković) rođena je u Vinkovcima 1979. godine, u obitelji niže srednje klase – majka joj je bila ekonomistica, a otac željeznički radnik. Obitelj joj se početkom 1990-ih učlanila u HDZ i svoju sudbinu ispreplela sa strankom koju je osnovao Franjo Tuđman.

Majka Vinka Ivanković je postala stečajna upraviteljica i kasnije predsjednica HGK za Slavoniju, a mlada Gabrijela je, nakon što je diplomirala ekonomiju 2002., došla raditi u Vukovarsko-srijemsku županiju. Ministrica Žalac je ekonomiju u Osijeku diplomirala na temi “Slučaj Županjske banke”, bavila se jednim od najdužih stečajnih postupaka ikada vođenih u istočnoj Hrvatskoj, koji je vodila njena majka.

Žalac je u braku, ima troje djece.

2005. postala je stručna savjetnica HDZ-ovog župana Bože Galića, da bi dvije godine kasnije postala članica HDZ-a i ubrzo je postavljena na poziciju pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, a 2010. postala je pročelnica.

Godine 2006. Žalac je postala certificirana trenerica Osnova EU i PCM-a koji se provodi u programu vlade Kraljevine Danske i Središnjeg državnog ureda za upravu i jačanje kapaciteta Train the Trainers, a 2007. godine odlazi na stručno usavršavanje u Bruxelles koje je organizirao Ured hrvatskih regija.

Plenković je postavio za ministricu

Kasnije je postala direktorica Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., da bi s te pozicije nakon izbora 2016. došla do ministarske fotelje u Plenkovićevoj vladi. Preuzela je Ministarstvo EU fondova i regionalnog razvoja.

Gabrijela Žalac obnašala je funkciju ministrice tri godine, od listopada 2016. do srpnja 2019., kad ju je premijer Plenković u svojoj rekonstrukciji vlade smijenio s još tri ministra, Tomislavom Tolušićem, Lovrom Kuščevićem i Goranom Marićem.

Žalac je tijekom obnašanja funkcije ministrice nizala afere jednu za drugom.

Najpoznatija je u javnosti po tome što je, dok je bila ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, u ožujku 2019. u Vinkovcima pregazila djevojčicu. Ubrzo je otkriveno da nije imala važeću vozačku dozvolu, koju je skoro tri godine zaboravila produljiti.

Tad je izašla pred novinare i plakala.

Tvrdila da nije znala da joj je istekla vozačka

“To ne bih nikome poželjela. Išla sam u trgovinu, djevojčici sam pomogla na licu mjesta. Nisam ni znala da mi je istekla vozačka”, rekla je Žalac plačući. Vozačka joj je istekla 2016. godine, u lipnju.

“Premijeru sam ponudila ostavku. Ponudila sam mu mandat na raspolaganje. Ne opravdava me da vozačku imam nevažeću. To je takav splet okolnosti. Pored moje ulice je dijete istrčalo, pokušala sam izbjeći, sreća što nitko nije iz suprotnog smjera došao”, rekla je Žalac.

“Ja to nisam znala. U Zagrebu ne vozim auto”, rekla je Žalac.

“Policija i DORH će sve reći o tom nemilom događaju. Ja se ispričavam javnosti. Nije mi nikakva namjera, to me ne opravdava. Dozvola mi je izdana 2006. Traje deset godina. Ja to do subote nisam znala”, rekla je tada Žalac.

Slučaj s luksuznim Mercedesom

Nakon toga je uslijedila nova afera.

U njenom dvorištu ubrzo je otkriven luksuzni Mercedes vrijedan najmanje 50 tisuća eura. Ministrica se pravdala da je to automobil njenih roditelja, pa da ga oni samo unajmljuju, ali nikako nije mogla objasniti kako to da ga je stalno vozio njen suprug. Mercedes je ubrzo netragom nestao. Otkriveno je da je unajmljen od tvrtke Jolly Autoline vlasnika Josipa Stojanovića, koji je kasnije pobijedio na natječaju za nove autobuse u Splitu financiranom novcem Europske unije.

Foto: hr-vjesnik

Biseri o stanju u Agrokoru: “Ja mislim da tu ništa neće krenuti po zlu”

Žalac se kao ministrica nije pokazala pretjerano artikuliranom ni upućenom u vezi s Agrokorom, ključnom ekonomsko-političkom operacijom prve Plenkovićeve vlade, koju je vodila potpredsjednica Martina Dalić. Žalac je 2017., u tjednima pred krah Agrokora, davala ovakve nesuvisle izjave: “Ja mislim da tu ništa neće krenuti po zlu. Ja mislim da je to više nekakav medijski prostor sad u tom kontekstu. Ipak je to velika tvrtka, koja jako dobro razmišlja o svemu onome što joj dolazi i u konačnici, u kontekstu udjela, mislim da nije problem zato što će Agrokor u svakom slučaju ostati većinski vlasnik, tako da ne vidim tu nikakav problem, ja osobno u ovom trenutku. Mislim da tu neće biti nikakvih velikih problema, ali svjesni smo toga da je Agrokor veliki nositelj, prije svega broja zaposlenih, i nekakve politike razvoja i poljoprivrede i prerađivačke industrije. Mislim da je jako važno da to bude stabilno na neki način.”

U svom se resoru okliznula i na jednom bizarnom natječaju kojim je EU novac dodijeljen onima koji su najbrže kliknuli, tj. imali najbržu internetsku vezu. Žalac je izjavila da se više neće objavljivati natječaji po principu najbržeg prsta te da je ona protiv takvih natječaja, ali da je to natječaj Ministarstva gospodarstva.