Izvor slike: N1

Politički gledajući, odluka Stožera, ustvari hrvatske Vlade, da zabrani rad nedjeljom, zaista jest logična ali samo sa motrišta HDZ-a.

Ako će se parlamentarni izbori održati početkom ili sredinom srpnja, kao što se tvrdi u medijima, a što Davor Božinović nije ni pokušao demantirati, to bi najbolje odgovaralo Andreju Plenkoviću i HDZ-u.

Krunoslav Capak našao se u toliko neugodnoj situaciji, pokušavajući medijima opravdati odluku kako je Stožer zabranio trgovinama rad nedjeljom kako bi se smanjila socijalna mobilnost, a opet dopušta se održavanje svetih misa.  

Ljudi će dolaziti na misu, možda masovnije nego prije, jer im uslijed svega što se događalo u zadnje vrijeme, prirodno treba utjeha. Poslije mise htjet će pred crkvom porazgovarati sa znancima i prijateljima, pa će svi skupa odlaziti na kavu, kad se dvije nedjelje kasnije, otvore i kafići. Osim toga, upravo počinje sezona pričesti i krizmi, koje se načelno održavaju nedjeljom.

Kontradiktorno je zabraniti rad nedjeljom, uz obrazloženje da se tako smanjuje socijalna mobilnost, a s druge strane istu pojačavate dopuštajući da se veliki broj osoba nađe zajedno u sakralnom objektu ili ispred njega.

Zabranu rada nedjeljom već jako dugo godina traži Katolička Crkva, ali i sindikati. Zabranom rada nedjeljom Andrej Plenković dobiva barem prešutnu potporu Crkve na parlamentarnim izborima, što je uvijek bilo važno svim vodstvima HDZ-a koji se Crkvi dodvoravaju od početka 1990. godine pa sve do danas.

Kad je, pak, riječ o sindikalnim vodstvima, zabranom rada nedjeljom premijer amortizira eventualne sukobe sa sindikatima, ili, barem s dijelom sindikata do kojih bi moglo doći uslijed ekonomskih problema u idućih nekoliko mjeseci.

Krunoslav Capak i Vili Beroš zajedno sa Alemkom Markotić, dosad su odradili korektan posao u rukovođenju krizom oko koronavirusa. Osim što rezultati idu u korist Nacionalnom stožeru Civilne zaštite, Capak, Beroš i Markotić prikazali su se javnosti kao stručni kadar ali i prvorazredni komunikatori. Građani im očigledno vjeruju.

Gledajući iz druge perspektive, u Hrvatskoj povjerenje u vlast ne postoji već najmanje petnaestak godina.

U ovim sadašnjim, izvanrednim okolnostima, Vili Beroš i Krunoslav Capak ne smiju se dati uvući u trulež hrvatske političke močvare, jer će inače narušiti povjerenje javnosti, koje sada postoji, i koje je strahovito dragocjeno.

Odluka o zabrani rada nedjeljom, s obzirom na sve svoje političke konotacije, prvi je veći korak prema uvlačenju glavnih članova Stožera u onu ružnu vrstu hrvatske politike. Eventualna Beroševa kandidatura na parlamentarnim izborima bila bi još mnogo kompliciranija, jer od trenutka kandidature Vili Beroš ne bi bio isključivo uspješni ministar zdravstva, kojeg narod beskrajno poštuje, nego i maneken HDZ-ove politike, koja, neovisno od upravljanja sadašnjom krizom, sa sobom i dalje nosi bezbroj kompromitantnih elemenata.

Vili Beroš će se kasnije dodatno politički aktivirati. To je sasvim normalno i za očekivati ali bi to bilo poželjno da uradi tek kad pandemija završi.

Njegovo sudjelovanje u HDZ-ovoj izbornoj kampanji, dok god traje opasnost od epidemije i dok Stožer funkcionira kako sada funkcionira, teško bi kompromitiralo Beroševu ulogu u javnom životu.

Nadamo se da su Vili Beroš i Krunoslav Capak svjesni, ukoliko počnu nastupati u HDZ-ovom, a ne u javnom interesu, da bi im se to moglo obiti u glavu.

AUTOR: Redakcijski tekst