Do kraja mjeseca stiže 490.000 doza cjepiva.

Capak sumnja da će EMA suspendirati cjepivo AstraZenece, a ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u utorak, nakon video sastanka predstavnika Nacionalnog stožera Civilne zaštite s premijerom Andrejem Plenkovićem, svim županima te čelnicima županijskih Zavoda za javno zdravstvo, da današnji broj novozaraženih ne predstavlja realno stanje zbog blagdana kada se nije puno testiralo.

Sa županima su se dogovarale nove mjere, ali i razgovaralo o procesu cijepljenja. Zahvalili smo im na dosad učinjenom, te smo ih htjeli obvezati da organizacijski budu spremni na dolazak većih doza cjepiva, 100.000 do kraja tjedna i oko 490.000 doza do kraja mjeseca’, najavio je Beroš, dodajući da svaka županija ima svoje specifičnosti.

Odgovarajući na pitanja o AstraZeneci i krvnim ugrušcima, rekao je da treba sačekati službeni stav EMA-e. ‘Razgovarali smo i o tome i kako zauzeti poziciju ako to bude tako. Sve opcije su na stolu, ali moramo dobiti neupitnu informaciju od EMA-e. U Britaniji su puno ljudi cijepilo, a nuspojave su neznatne. Međutim, ne smijemo zanemariti moguće komplikacije. Prejudicirati stav EMA-e nije moguće’, kazao je Beroš.

Krunoslav Capak podsjetio je da je bilo ‘paničnih reakcija’ oko AstraZenece i ranije.

‘Bilo bi najpametnije da sačekamo. Proučili smo tablice iz EMA-e, ali vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju. Moguće je da će se mijenjati nešto u preporukama’, kazao je Capak, dodajući da je moguća i suspenzija za određenu dob korisnika.

Rekao je da očekuje oko 50 posto cijepljenih u Hrvatskoj do kraja lipnja, za razliku od Europske komisije koja ima nešto niže prognoze za Hrvatsku. Rekao je da se u pojedinim županijama već sada može krenuti s trećom fazom cijepljenja, s obzirom da stižu veće količine cjepiva.

Autor: HR-vjesnik

Izvor: HR-vjesnik